Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akaryakıt istasyonlarında yer alan iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin belirlenmesi PDF Yazdır e-Posta
13 Mart 2012

Başlık

Akaryakıt istasyonlarında yer alan iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin belirlenmesi hk.

Tarih

13/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK-313-80

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK-313-80

13/03/2012

Konu

:

Akaryakıt istasyonlarında yer alan iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin belirlenmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde; şirketinizin ... ile diğer ürünlerin üretilmesi, ambalajlanması ve dağıtımı işi ile uğraştığı, şirketinizin aktifinde bulunan akaryakıt istasyonlarında yer alan ofis, yönetim, hizmet binaları ve bunlara ait eklentiler ile kanopi, sundurma, kantin, tır yükleme alanı gibi iktisadi kıymetler için amortisman sürelerinin belirlenmesinde tereddüt hasıl olduğundan bahisle söz konusu iktisadi kıymetlerin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde 50 yıllık ekonomik ömür dikkate alınarak mı ya da 20 yıllık ekonomik ömür dikkate alınarak mı amortismana tabi tutulacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde; "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yokedilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder." hükmü yer almaktadır.

            Adı geçen Kanunun 5024 sayılı Kanunla değişik 315 inci maddesinde ise; "Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini  Maliye Bakanlığı'nın tespit ve ilan edeceği  oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır." hükmü bulunmaktadır.

            Mezkur maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür  ve Amortisman Oranları" tespit edilmiş ve bu oranlar 339, 365, 389, 399, 406 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste ile açıklanmıştır.

            Söz konusu Tebliğe ekli listenin 1 inci ve 6 ncı bölümleri arasında  amortismana tabi iktisadi kıymetler için genel sınıflama; listenin diğer bölümlerinde ise iktisadi kıymetlere ilişkin sektörel sınıflamalar yapılarak ilgili iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman oranları tespit edilmiştir. Uygun amortisman oranlarının belirlenmesinde ise öncelikle sektörel sınıflamaya bakılacak, sektörel ayrımlarda yer almayan iktisadi kıymetler için ise genel sınıflamada bulunan faydalı ömür ve amortisman oranları dikkate alınacaktır.

            Buna istinaden; söz konusu Genel Tebliğe ekli listenin " Petrol ve petrol ürünlerine ilişkin dağıtım ve pazarlama faaliyetleri " başlıklı 53 nolu bölümünde sektörel bir sınıflama yapılmış olup; ilgili başlığın 53.6 ncı alt ayrımında " Hizmet binaları, tesis ve arazi düzenlemeleri (İskele ve eklentileri, kanal, havalandırma sistemleri, tanıtıcı amaçlı kullanılan araçlar, köprü, kuyu, otopark, tanker, tank ve benzeri araç sahaları, sundurma, tel örgü, telefon ve su gibi şebeke hatları, topraklama sistemleri, yangın sistemi ve bunların benzerleri) " şeklinde belirtilen iktisadi kıymetler yer almıştır. Yine, ilgili bölüm uyarınca bu alt ayrımda bulunan iktisadi kıymetler için 20 yıl faydalı ömür ve % 5 amortisman oranı tespit edilmiştir.

            Bahsi geçen Tebliğin 53.6 bölümünde petrol ürünlerine ilişkin iktisadi kıymetler isim olarak belirtilmektedir. Söz konusu alt bölümün sonunda  " ve bunların benzerleri " ifadesine de yer verilerek tek tek sayılan iktisadi kıymetlerle işlev olarak benzeşen kıymetlerin de bu bölümde değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

             Buna göre; şirketiniz aktifinde kayıtlı akaryakıt istasyonlarında yer alan ofis, yönetim, hizmet binaları ve bunlara ait eklentiler ile kanopi, sundurma, kantin, tır yükleme alanı gibi iktisadi kıymetler petrol ürünleri ile ilgili olup; bahse konu 339, 365, 389, 399, 406 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik  333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli listenin " Petrol ve petrol ürünlerine ilişkin dağıtım ve pazarlama faaliyetleri " başlıklı 53 nolu bölümün 53.6 ncı alt ayrımında " Hizmet binaları, tesis ve arazi düzenlemeleri (İskele ve eklentileri, kanal, havalandırma sistemleri, tanıtıcı amaçlı kullanılan araçlar, köprü, kuyu, otopark, tanker, tank ve benzeri araç sahaları, sundurma, tel örgü, telefon ve su gibi şebeke hatları, topraklama sistemleri, yangın sistemi ve bunların benzerleri) " olarak yer alan iktisadi kıymetler ile örtüşmektedir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; şirketiniz aktifinde kayıtlı akaryakıt istasyonlarında yer alan ofis, yönetim, hizmet binaları ve bunlara ait eklentiler ile kanopi, sundurma, kantin, tır yükleme alanı gibi iktisadi kıymetlerin 20 yılda % 5 amortisman oranına göre amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.