Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansal tablolara 'düzenleme' (18.04.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2008

 

Tüm sigorta ve reasürans ile emeklilik şirketlerine uygulanacak düzenleme RG'de

Sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketlerinin hazırlayacakları finansal tablolara ilişkin düzenleme yapıldı. Yeni düzenlemeyle, önceki dönemler ve diğer şirketlerle finansal tabloların karşılaştırma imkanı sağlanacak.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Finansal Tabloların Sunumu Hakkında Tebliği'yle; tüm sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketlerinin finansal tablolarının; önceki dönemler ve diğer şirketlerin finansal tabloları ile karşılaştırılmasını sağlamaya dönük, şirketlerin hazırlayacakları finansal tabloların şekil ve içeriği yeniden düzenlendi.

Buna göre; kamuya açıklanacak finansal tabloların bu tebliğdeki hükümlere uygun olarak hazırlanması ve sunulması zorunlu olacak.

Finansal tablolar ile şirketin gerçekleştirdiği işlemler, şirketin finansal durumu ve şirketi etkileyen diğer olaylar belirli bir yapı içerisinde sunulacak.

Finansal tabloların, kullanıcıların ekonomik karar almalarına yardımcı olacak şekilde şirketin finansal durumu, performansı ve nakit akışı hakkında bilgi vermek üzere hazırlanması zorunlu olacak. Bunu sağlamak üzere finansal tablolar bir şirketin; varlıkları, yükümlülükleri, öz sermayesi, gelir, gider, kazanç ve kayıpları, öz sermayede gerçekleşen değişiklikleri, nakit akışı, kar dağıtımı hakkında bilgi verecek şekilde düzenlenecek.

Finansal tablolar bilanço, gelir tablosu, nakit akış tablosu, öz sermaye değişim tablosu, kar dağıtım tablosundan oluşacak.

Sigortacılık Tek Düzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğde veya diğer düzenlemelerde meydana gelen değişiklerin finansal tabloları veya dipnotları etkilemesi durumunda; yeni finansal tablo veya dipnot biçimleri, şirketlere duyuru yapılmak suretiyle yürürlüğe girecek.

Finansal tablolar, şirketin finansal durumunu, performansını ve nakit akışını doğru bir şekilde yansıtacak şekilde hazırlanmak zorunda olacak.

2008 yılı içerisinde hazırlanacak finansal tablolarda 2007 yılı içerisinde hazırlanan finansal tablolar ile karşılaştırılma şartı aranmayacak.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=6921&cDate=