Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sendika yasası değişiyor denetim geri geliyor (19.04.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Nisan 2008

Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Reformu'nun Meclis'ten geçmesinin ardından hiç vakit kaybetmeden sendikalar yasasını gündemine aldı.

Dün sendika temsilcileriyle bir araya gelen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş hayatını düzenleyen 2821 ve 2822 sayılı kanunlarda AB ve ILO normlarının yakalanacağını kaydetti. Sendika temsilcileriyle yasanın nasıl olması gerektiğini masaya yatıran Çelik, "Çalışma hayatı ve ilgili mevzuatın, ülkedeki ve dünyadaki gelişmişlik düzeyi ile uyum içerisinde olması gerekmektedir. 2821 ve 2822 sayılı kanunlarda AB ve ILO normları ile uygulamadaki sıkıntıları dikkate alarak yeni düzenlemeler ve değişikliklere gidiyoruz." dedi. Bu çalışmaları sosyal ortaklarıyla gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Çelik, hiçbir zaman 'biz yaptık oldu' anlayışında olmadıklarını, olmayacaklarını kaydetti. Sendikalarla ilgili yasal düzenlemeyi 2007 sonunda Meclis'ten geçirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Çelik, sosyal tarafların gerekli hazırlıkları yapmadıkları için sürecin uzadığını belirtti.

Edinilen bilgiye göre yeni sendikalar yasası, sivil toplum kuruluşlarının mali denetimine ilişkin düzenlemeleri de içerecek. Sendikaların, serbest mali müşavirler tarafından denetlenmesi üzerinde duruluyor. Ayrıca denetim talebinin sendikalardan gelmesi de bir başka seçenek. Yeni sendikalar yasasında örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasının üzerinde de duruluyor. Zaman, 25 Aralık 2007 tarihli haberinde sendikaların 1997 yılında 28 Şubat sürecinin hemen ardından devlet denetimi dışına çıkarıldığını duyurmuştu. Bakan Çelik, Zaman'a yaptığı açıklamada, hukuk devletinde sendikaların denetimsiz olmasının düşünülemeyeceğini belirtmişti. Sendikaların 1997 yılından beri denetim görmediğine değinen Çelik, bunun kabul edilemeyeceğini aktardı. Çelik, "Hukuk devletinde denetimsizlik doğru değil. Bununla ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda denetimi yeminli mali müşavirlerle yürütmek doğru olur mu olmaz mı, bu konuda çalışmalarımız var." ifadelerini kullanmıştı.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=678744