Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge teşvikinde Türkiye'de üretim yeri şart değil (21.04.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Nisan 2008

Araştırma geliştirme faaliyetlerinin (Ar-Ge) desteklenmesi amacıyla çıkarılan yasanın yürürlüğe girmesi için merakla beklenen ikincil düzenlemelerden olan yönetmelik taslağına son şekli verildi. Buna göre Ar-ge merkezi kuracak işletmelerin Türkiye'de ayrıca üretim ya da ticaretle iştigal eden bir işyerinin olması şartı aranmayacak. Yani şirketler isterlerse sadece Ar-ge merkezini Türkiye'de kurarak teşviklerden yararlanabilecek. Destekten yararlanmak için başvurular Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yapılacak. Ayrıca başvuru teknik açıdan incelenmesi için TÜBİTAK'a gönderilecek.

Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin 5746 sayılı yasa 28 Şubat 2008 tarihinde kabul edildi. Bu yasanın uygulanabilmesine yönelik ikincil düzenlemelerin çıkması gerekiyordu. Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı yönetmelik taslağına son şekli verildi ve ilgili kurumların görüşlerine açıldı. Yurtiçi ve dışından şirketlerin beklediği yönetmelik taslağında Ar-Ge merkezlerine ilişkin başvuru ve değerlendirmenin nasıl yapılacağı belirlendi.

50 çalışan şart

Buna göre bu merkezlerde 50 tam zaman çalışan Ar-Ge personeli istihdam edilmesi, başvuru tarihinden önceki son 1 yılda satış hasılatının en az binde 7'sinin Ar-Ge faaliyetine harcanmış olması, Ar-Ge merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alması, teknoloji geliştirme bölgeleri dışında yer alması gerekecek. İşletmelerin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş birden fazla Ar-Ge merkezinin bulunması durumunda her Ar-Ge merkezi için ayrı başvuru yapılacak. Yine özellikle yurt dışından gelmesi beklenen şirketler  için de taslakta, "Ar-Ge merkezi kuracak işletmelerin Türkiye'de ayrıca üretim ya da ticaretle iştigal eden bir işyerinin olması şartı aranmaz" ifadesine yer verildi.

Taslağın gecikmesinde Sanayi Bakanlığı ile TÜBİTAK arasındaki çekişmenin etkili olduğu, şimdi TÜBİTAK'ın görüşünün beklendiği belirtildi. Taslağın son halinde başvuruların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yapılması ifadesi yer aldı. Sanayi Bakanlığı ayrıca Ar-Ge merkezi başvurularının değerlendirme ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Böylece şirketler hangi belgeleri dosyayla birlikte vereceklerini bilecekler. Sanayi Bakanlığı başvuru dosyasını şekil ve içerik açısından ön incelemeye tabi tutacak. Sonra teknik açıdan incelenmesi için TÜBİTAK'a gönderecek. TÜBİTAK, ikisi Sanayi Bakanlığı tarafından üçü ise TÜBİTAK tarafından belirlenen toplam beş kişiden oluşan teknik değerlendirme komitesi kuracak ve başvuruyu değerlendirecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=95202