T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
85373914-120[40.01.45]-57
|
21/04/2015
|
Konu
|
:
|
Sosyal güvenlik müşavirliği faaliyetinde bulunan bir kişinin nasıl vergilendirileceği
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Sosyal Güvenlik Müşavirliği Manisa Şubesi olarak faaliyette bulunacağınız belirtilerek, elde edeceğiniz kazancın vergilendirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır. Ticari kazanç, esas itibarıyla sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir.
Aynı Kanunun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun 65 inci maddesinde ise;
"Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..." hükmüne yer verilmiştir.
Konuya ilişkin açıklamaların yapıldığı 221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğin, "...bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması, devamlı olması, unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır.
Bu unsurlar, bir taraftan serbest meslek kazancı ile ticari kazanç, öte yandan serbest meslek kazancı ile ücret ilişkisinin sınırlarını belirlemektedir. Ayrıca, faaliyetin devamlı olması özelliği de serbest meslek faaliyetini, arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetinden ayırmaktadır.
... gerek ücret gerek serbest meslek kazancı emeğe dayanan gelir unsurlarıdır. Serbest meslek kazançlarında emek; bir işverene tabi olmaksızın, şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına değerlendirilmektedir. Bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışılması halinde ise elde edilen gelir ücrettir." hükümleri yer almaktadır.
Diğer taraftan, hakkınızda düzenlenen 22.11.2014 tarihli yoklama fişinin incelenmesinden, ... Sosyal Güvenlik Müşavirliği A.Ş ile franchise sözleşmesi yaparak Manisa ili sınırları içinde ... Sosyal Güvenlik Müşavirliği marka unvanını kullanma yetkisini aldığınız, müşterilerinizi kendi adınıza kabul edip ödemelerin adınıza yapıldığı, işyeri kira kontratının adınıza düzenlendiği, elektrik ve su aboneliklerinin de kendi adınıza olduğu, ...'den bugüne kadar herhangi bir ücret almadığınız ve adı geçene herhangi bir ücret ödemesinde bulunmadığınız, kendi nam ve hesabınıza faaliyette bulunduğunuz anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca sosyal güvenlik müşavirliği faaliyetinizi;
-Ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanarak kendi nam ve hesabınıza yapmanız durumunda, elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi,
-Şahsi mesaiden ziyade sermayeye dayalı olarak, ticari bir organizasyon çerçevesinde yapılması veya franchise sözleşmesi yapılan şirkete marka bedeli veya sair adlar altında bir ödeme yapılması veya kazancın bir kısmının aktarılması halinde elde edilen kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi,
- Söz konusu faaliyetin bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak işçi işveren ilişkisi içerisinde yapılması halinde elde edilen kazancın ücret hükümlerine göre vergilendirilmesi
gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|