Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ek pos cihazı kullanılması. PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2011

 

Başlık

Ek pos cihazı kullanılması.

Tarih

06/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.0.05.34-708.02 [Pos]-7

Kapsam

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.0.05.34-708.02 [Pos]-7

06/06/2011

Konu

:

Ek pos cihazı kullanılması.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Başkanlığı ... Vergi Dairesi Müdürlüğünde ... vergi kimlik numarasıyla kayıtlı olup, müzik ve film CD'lerinin toptan ve perakende satışı ile iştigal ettiğiniz, tahsilat güçlüğü yaşadığınız müşterilerinize kendi hesabınıza bağlı ek pos cihazı gönderdiğiniz, müşterileriniz tarafından ek pos cihazı kullanmak suretiyle yapılan satış tutarlarının firmanızın hesabına geçtiği ve cari hesap borcunu ödeme niteliği taşıdığını belirterek, konunun mevzuata uygunluğu açısından Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (Pos makinesi ve imprinter cihazı) veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ayın en geç üçüncü iş günü sonuna kadar Başkanlığımız btrans web sitesine göndermektedirler.

Bankalardan alınan bu bilgilere göre, bankaların kredi kartı ile satış cihazı verdiği üye işyerlerinin, bu cihazları kullanarak yaptıkları satış tutarları ile mükelleflerin beyanları karşılaştırılmakta, bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilen mükellefler hakkında denetimler yapılmaktadır.

Diğer taraftan, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanunun 231 inci maddesinin (5) numaralı bendinde ise; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, fatura tahakkuka dair bir belge olduğundan, düzenlenmesi ödemeye bağlı olmayıp, mal teslimine veya hizmet ifasına bağlıdır. Buna göre, faturanın malın teslimi veya hizmetin ifasından itibaren yedi günlük süre içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, tahsilat güçlüğü çektiğiniz müşterilerinizin iş yerlerine kendi banka hesabınıza bağlı olarak yerleştirdiğiniz ek pos cihazlarının müşterilerinizin adına kayıtlı olması, bu ek pos cihazları kullanılarak yapılan satışlar karşılığında, bu işyerlerinde satışı yapanlar tarafından mal veya hizmet alan kimselere bu satışlara veya hizmete ilişkin belgenin düzenlenerek verilmesi ve ek pos cihazı ile yapılan tahsilatların Başkanlığımıza satışı yapanlar adına bildirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, konunun bankacılık mevzuatı karşısındaki durumuna ilişkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun görüşünün alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.   

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.