Araştırma ve geliştirme harcamaları üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisinde Ar-Ge indirimi oranı yüzde 40’tan yüzde 100’e çıkarıldı.
1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenlemeye göre, mükelleflerin, münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri çerçevesinde, 2008 hesap döneminden itibaren yaptıkları harcamaların yüzde 100’ü kurum kazancının tespitinde Ar-Ge indirimi olarak dikkate alınabilecek.
Maliye Bakanlığı’nın, ilgili kanunlar çerçevesinde 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulunduğu tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, araştırma ve geliştirme harcamaları üzerinden hesaplanacak Ar-Ge indirimi oranı yüzde 40’tan yüzde 100’e çıkarıldı. 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenlemeye göre, mükelleflerin, münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri çerçevesinde, işletmeleri bünyesinde 2008 hesap döneminden itibaren yaptıkları harcamaların yüzde 100’ü kurum kazancının tespitinde Ar-Ge indirimi olarak dikkate alınabilecek.
2008 hesap dönemine ilişkin olarak, birinci geçici vergi döneminde yapılan araştırma geliştirme harcamaları üzerinden yüzde 40 oranında Ar-Ge indirimi hesaplanması gerekecek. İkinci ve müteakip geçici vergi dönemlerinde ise birinci geçici vergi döneminde yapılan harcamalar da dahil olmak üzere, yapılan araştırma ve geliştirme harcamalarının toplamı üzerinden yüzde 100 oranında Ar-Ge indirimi hesaplanması gerekecek. Öte yandan, daha önceki hesap dönemlerinde gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme harcamaları üzerinden ise yüzde 40 oranında Ar-Ge indirimi hesaplanacak.
ALKOL VE TÜTÜN REKLAMLARI GİDER GÖSTERİLEMEYECEK
Kurumlar Vergisi Kanunu’nda her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin yüzde 50’sinin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilemeyeceği düzenlemesi yapılmıştı. Oran belirleme yetkisi bulunan Bakanlar Kurulu’nun kararı ile de söz konusu oran sıfır olarak tespit edildiğinden, alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin tamamı gider olarak indirilebilecek.
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile ise ilan ve reklam giderlerinin, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınamayacağı hükme bağlanmıştı. Bu nedenle, anılan hükmün yürürlüğe girdiği 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yapılacak olan, her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin tamamının, ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün olmayacak.
Diğer taraftan, spor sahalarına, sporcuların veya diğer ilgililerin spor giysilerinin ya da spor araç ve gereçlerinin üzerine yazılı veya elektronik sinyaller yardımıyla sanal olarak kurumun tanıtımının yapılmasını sağlayacak amblem, marka, isim ve benzeri işaretler konulması gibi doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun tanıtımını amaçlayan harcamaların reklam harcaması olarak değerlendirileceği düzenlemesi yapılmıştı.
Dolayısıyla, her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerinin tanıtımına yönelik bu tür reklam harcamalarının da kurum kazancının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekecek.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8758796 |