T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.06.18.02-32236-8007-328
|
01/06/2011
|
Konu
|
:
|
Topluca yatırılan vekalet ücretleri için tek bir serbest meslek makbuzumu yoksa her bir borçlu adına ayrı ayrı serbest meslek makbuzumu düzenleneceği hk.
|
|
|
|
|
|
|
İlgi dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olarak avukatlık faaliyetinde bulunduğunuz, çalışmış olduğunuz kurumun birden fazla borçludan tahsil ettiği vekalet ücretini topluca hesabınıza yatırdığı belirtilerek, topluca yatırılan vekalet ücretleri için tek bir serbest meslek makbuzu mu yoksa her bir borçlu adına ayrı ayrı serbest meslek makbuzu mu düzenleneceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.
1136 sayılı Avukatlık Kanununun 164 ile 166 ncı maddelerinde, avukatlık ücreti tanımlanmakta ve kaynakları itibariyle, sözleşmeye bağlı olarak is sahibinden sağlanan vekâlet ücreti ile dava sonunda kararla tarifeye dayanılarak karsı tarafa yüklenen vekâlet ücreti olmak üzere iki ayrı vekâlet ücretinden söz edilmektedir.
Aynı Kanununun 164 üncü maddesinin son fıkrasında, "... Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karsı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez." hükmü yer almış olup, 168'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında, "Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.", 169'ncu maddesinde ise "Yargı mercilerince karsı tarafa yükletilecek avukatlık ücreti, avukatlık ücret tarifesinde yazılı miktardan az ve üç katından fazla olamaz." denilmektedir.
Buna göre dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı/alacaklı taraf avukatına ödenen vekâlet ücreti;
a) Mahkeme veya icra veznesinin düzenlediği makbuz imzalanarak nakden,
b) Bizzat karşı/borçlu tarafın, mahkeme veya icra dairesinin tespit ettiği vekâlet ücretini elden (nakden) veya banka havalesi ile ödemesi,
c) Mahkeme veya icra dairesinin, yargılama giderleri ile birlikte davayı kazanan müvekkile herhangi bir şekilde ödeme yapması ve müvekkilin de karsı/borçlu taraftan alınan vekâlet ücretini avukata ödemesi,
şekillerinde tahsil edilebilmektedir.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 236'ncı maddesinde; "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek,müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." hükmü yer almaktadır.
Konuyla ilgi olarak yayımlanan 375 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "2- İcra Dairelerince Alacaklı Taraf Avukatına Ödenmesine Karar Verilen Vekalet Ücretlerinin Belgelendirilmesi" başlıklı bölümünde;
"İcra dairelerince borçludan alınarak müvekkili adına takibat yapan alacaklıtaraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin avukata ödendiği anda, avukat tarafından borçlu adına en az iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlenecek olup, bir nüshası ödemeyi yapan memura verilecek; makbuzun avukatta kalan nüshasına ise icra dairesince ödemenin yapılmış olduğuna dair bir şerh düşülmesi ve ödemeyi yapan memur tarafından imzalanması şartı aranmayacaktır" denilmektedir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre;
-İcra dairesince borçludan alınarak müvekkiliniz adına takibat yaptığınız için tarafınıza ödenmesine karar verilen borçlu taraf avukatlık (vekalet) ücretlerinin icra dairesi aracılığıyla tarafınıza ödendiği anda, tarafınızca her bir borçlu adına en az iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmektedir.
-Avukat olarak hizmet sözleşmesine istinaden bir kurumla çalışmanız ve aranızda düzenlenen hizmet sözleşmesine istinaden icra dairesince borçludan alınan vekalet ücretlerinin, sözleşmeyi imzaladığınız kurum tarafından icra dairesinden alınarak toplu olarak veya tek tek tarafınıza intikal ettirilmesi halinde de her bir borçlu adına serbest meslek makbuzu düzenlemeniz icap etmektedir.
-Öte yandan, icra dairesince borçludan alınarak adınıza ödenmesine karar verilen vekalet ücreti haricinde hizmet sözleşmesine dayanarak çalıştığınız kurumdan aldığınız (bir veya birkaç davaya ilişkin) vekalet ücretini tahsil ettiğiniz anda ödemeyi yapan kurum adına düzenlemeniz gereken serbest meslek makbuzunun toplu olarak düzenlenmesi mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|