T.C.
ÇORUM VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Vergisi
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.4.DEF.0.19.10.00-vuk-2010-1-6
|
18/03/2011
|
Konu
|
:
|
Fatura Düzenleme
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ....Vergi Dairesi Müdürlüğünün...... numarasında kuyumculuk faaliyetinden dolayı kayıtlı bulunduğunuz, bazı müşterilerinizin ödeme kaydedici cihaz fişi düzenleme limitinin üzerindeki satışlarda fatura yerine fiş istediği, bu durumda satış tutarının parça parça düzenlenecek yazar kasa fişi ile belgelendirilip belgelendirilemeyeceği, ad soyad, adres ve T.C. kimlik numarasını vermek istemeyen müşteriye faturanın ne şekilde düzenleneceği, hurda altın alımında gider pusulasının her alışta düzenlenmeyip altın fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde toplu olarak düzenlenip düzenlenemeyeceği hususlarında bilgi istenildiği anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde, "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:
1- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;
2- Serbest MeslekErbabına;
3- Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;
4- Vergiden muaf esnafa;
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlarda fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedeli (1.1.2011 tarihinden geçerli olmak üzere) 700.-TL'yi geçmesi veya bedeli 700.-TL'den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir" hükmü yer almaktadır.
Söz konusu Kanunun, Faturanın Şekli başlıklı 230 uncu maddesinin 3 numaralı fıkrasında, faturada müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması gerektiği belirtilmiş, 231 inci maddesinin 6 numaralı fıkrasında ise "Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır." denilmiştir.
Aynı Kanunun Gider pusulası başlıklı 234 üncü maddesinde de, " Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin;
1.Vergiden muaf esnafa;
Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası, vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir" hükmü yer almaktadır.
Bu hükümlere göre, (1.1.2011 tarihinden geçerli olmak üzere) 700.-TL'yi geçen satışların miktar itibariyle bölünerek bu satışlar için ödeme kaydedici cihaz ile fişdüzenlenmesi mümkün olmayıp, müşterinin isteğine bağlı olmaksızın söz konusu tutarı aşan satışların fatura ile belgelendirilmesi, 700.-TL'nin altında kalan satışlarda da, müşterinin istemesi halinde fatura düzenlenmesi mecburidir.
Diğer taraftan, 232 nci maddenin birinci fıkrasında sayılanlar dışındakilere, örneğin nihai tüketicilere düzenlenecek faturada, müşterinin adı soyadı ve adresinin bulunması mecburi olup, ayrıca T.C. numarasının da yer alacağına dair bir hüküm mezkur maddede yer almamaktadır. Ayrıca, gider pusulasının, altın mücevher gibi kıymetli eşyanın alımının yapıldığı anda düzenlenmesi mecburi olup, gider pusulasının yılın belli dönemlerinde toplu olarak düzenlenmesi mümkün değildir.
Bilgilerinize rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|