Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hurda kamyon kampanyası tutmadı 1980 öncesi araçlara vergi indirimi geliyor (23.04.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Nisan 2008

Ulaştırma Bakanlığı'nın şubat ayında başlattığı 'hurda araçların trafikten çekilmesi' projesine sadece 300 başvuru yapıldı.

Ulaştırma Bakanlığı, 1958 ile 1972 yılları arasında üretilen yaklaşık 60 bin aracın trafikten çekilmesini sağlamak için başlattığı kampanyada umduğunu bulamadı. Kampanyaya şimdiye kadar sadece 300 kişi başvurdu.

Proje kapsamında Bakanlık, vatandaşlara hurdaya ayrılacak aracın ağırlığına göre 2 bin 400 ile 7 bin 500 YTL arasında para veriyor. Devlet, bu uygulamayla büyük bölümü kamyonlardan oluşan, trafik güvenliğini tehlikeye atan ve çevreyi kirleten eski araçları trafikten çekmek istiyordu. Talebin az olması, Ulaştırma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sebeplerini araştıran bakanlık, iki önemli tespit yaptı.

İlk tespite göre, hurda araç sahipleri, vergi borçlarının devletten alacakları paradan daha fazla olması sebebiyle araçlarının hurdaya ayrılmasına sıcak bakmıyor. Bakanlığın yaptığı diğer tespit ise, daha çok teşvik amaçlı. Eğer ikinci tespit kabul görürse hurda araç sahiplerine verilecek para en az yüzde 25 artırılacak. Böylece talebin artması hedefleniyor. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, hurda araçlardan vergi borcu alınmamasını öngören bir yasa değişikliği hazırlayarak Meclis'e gönderdi. Yasa değişikliği, 1980 öncesi tüm araçlarda vergi borcunun silinmesini öngörüyor.

Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, pek çok hurda araç sahibinin vergi borcu nedeniyle araçlarını teslim etmediğini belirtiyor. Aydın, hurda araç projesinden umduklarını bulamadıklarını şu sözlerle açıklıyor: "Kayıtlarda görünen yaşlı kamyonların bir kısmı gerçekte yok. Bu araçların mirasçıları, yüksek vergi borcu nedeniyle kayıttan düşürmüyor. Araç borçlu; ama ortada araç yok. Çünkü adam hurda aracı bize getirirse 6-7 bin YTL para alacak. Ancak bunun için araç vergilerinin ödenmesi lazım. Bu da 10 bin YTL'yi buluyor. Bundan dolayı kampanya başarılı olmadı." Katılımı sağlamak için motorlu taşıt vergisinin affedilmesi yönünde bir çalışma başlattıklarını dile getiren Genel Müdür, 1980 ve daha eski model kamyon, otobüs ve çekicilerin vergi borçlarının silinmesi için hazırladıkları düzenlemeyi Meclis'e gönderdiklerini söyledi. Vergi düzenlemesinin gerçekleşmesi halinde, hurdaya ayrılacak araç sayısının yükseleceğini belirten Aydın, "Bu araçlara ödediğimiz parayı en az yüzde 25 artırmayı planlıyoruz. Diyelim ki 6 milyarlık aracı 7,5 milyara alacağız." dedi. Aydın, projenin başarılı olması halinde, karayollarında güvenliğin artacağını, çevre kirliliğinin azalacağını ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanacağını kaydetti.

Volvo, yorgun sürücü testini gerçek ortamda yapacak

Sürücü güvenlik sistemleri üzerinde çalışan Volvo, yorgun sürücü testini gerçek ortamda yapmak için İsveç hükümetinden izin aldı. Buna göre Volvo Kamyon, yorgun sürücüleri uyaran emniyet sistemi çalışmalarını gerçeğe uygun şekilde karayollarında test edecek. Test sürüşü, çift yönlü karayollarının özel olarak seçilmiş kısımlarında ve her araçta iki sürücü ile yapılacak. Emniyet sistemi, sürücünün aracı kullanış şeklini izliyor ve şoförün dikkati dağıldığında, aracın hareket şeklini değiştirerek sürücüyü uyarıyor. Test süresince, yorgun sürücünün yanında dinlenmiş, uyanık ve aracın kontrolünü hızla devralabilecek bir sürücü ile kabinde test sürüşünün tamamını gözlemleyen bir test yöneticisi bulunacak. Volvo Kamyon Emniyet Direktörü Lars-Göran Löwenadler, yeni emniyet sisteminin son kontrol aşamasında olduğunu belirterek, sürücüleri gerekli durumlarda ve doğru anda uyarabilen bir donanım üzerinde çalıştıklarını söyledi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=680246