T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK.-48
|
11/11/2010
|
Konu
|
:
|
Yurtdışında mukim tüzel kişiler adına açılacak hesaplarda vergi kimlik numarasının aranıp aranmayacağı.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı dilekçeniz ile bankanız tarafından ... iştirak edildiği, iştirak edilen holdingin ise yine ... nezdinde ortaklığının bulunduğu, ... yerleşik olan ve Türkiye'de işyeri ve daimi temsilcisi bulunmayan bu iki firmanın bankanız nezdinde açtıracakları vadesiz ve vadeli hesaplar ile diğer bankacılık işlemleri öncesinde vergi kimlik numarasının aranılıp aranılmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek bu iki firmanın ya da aynı şekilde yurt dışında yerleşik diğer tüzel kişilerin bankanız nezdindeki bankacılık işlemleri sırasında vergi kimlik numarasının aranılıp aranılmayacağına ilişkin olarak Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılması hakkındaki 4358 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde; "Kamu idare ve müesseseleri ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığınca belirlenecek işlemlerin yapılması sırasında, bu işlemlere muhatap veya taraf olan gerçek ve tüzel kişilerin vergi kimlik numarasını tespit etmek ve bu işlemlere ilişkin belge, hesap ve kayıtlarında vergi kimlik numaralarına da yer vermek zorundadırlar. Belirlenecek işlemlere muhatap veya taraf olan kişiler, vergi kimlik numaraları olmadığı takdirde, işlemlerin tamamlanmasından önce vergi kimlik numarasını almak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.
Vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin olarak 19.06.2001 tarih ve (M) 24437 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğinin "I-Vergi Kimlik Numarasının Tespiti Ve Kullanımı" başlıklı bölümünde "Bu Tebliğ kapsamına alınan gerçek ve tüzel kişiler bu Tebliğde belirtilen işlemleri yapan veya bunlara muhatap veya taraf olan her türlü gerçek ve tüzel kişi müşterilerinin kimlik, adres ve diğer bilgilerinin yanı sıra;
1. Vergi kimlik numaralarını tespit ederler.
2. Bu numaraları ilgili belge, hesap ve kayıtlarında kullanırlar."
ifadesi yer almaktadır.
Diğer taraftan, Tebliğin "IV. Vergi Kimlik Numarasının Tespiti ile İlgili Diğer Hususlar" başlıklı bölümünde; "........Yurt dışında yerleşik kişilere verilecek hizmetler için vergi kimlik numarası aranmayacaktır. Ancak, dar mükellefiyete tabi gerçek ve tüzel kişilerden Türkiye'de işyeri olan veya daimi temsilci bulunduranlar, yapacakları bankacılık ve diğer mali işlemlerinde, kendilerinin veya daimi temsilcilerinin adına alınmış vergi kimlik numaralarını kullanacaklardır." açıklamasına yer verilmiştir.
"Yurt dışında yerleşik kişilere verilecek hizmetler için vergi kimlik numarası aranmayacaktır." düzenlemesi ile kastedilen, Türkiye'de bulunan finansal kurumların yabancı ülkelerdeki şube ve acentelerinde bankacılık ve diğer mali işlemleri gerçekleştirmeleri sırasında bu ülkelerde yerleşik kişilere verilecek hizmetlerde vergi kimlik numarasının aranılmayacağıdır.
Türkiye Bankalar Birliğine yazılan 18.10.2002 tarih ve 43277 sayılı yazımızda da, yurt dışında yerleşik tüzel kişilerin 2 Sıra Numaralı Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği kapsamında bankacılık işlemi yapması halinde vergi kimlik numarası ibraz etmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Buna göre; yurt dışında yerleşik tüzel kişilerin Türkiye' deki banka şubelerinde Tebliğ kapsamındaki işlemleri yapmaları halinde vergi kimlik numaralarını ibraz etmeleri, bankaların ise Tebliğ kapsamındaki işlemleri yapan yurt dışında yerleşik tüzel kişi müşterilerinden vergi kimlik numaralarını aramaları gerekmektedir.
Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; bankanızca iştirak edilen ... ve yine söz konusu şirketin ... bankanız nezdinde açtıracakları vadeli ve vadesiz hesaplar ile diğer bankacılık işlemlerinde ya da aynı şekilde yurt dışında yerleşik diğer tüzel kişilerin bankanız nezdindeki bankacılık işlemlerinde vergi kimlik numarası aranılması gerekmektedir.
Öte yandan, bankaların vergi kimlik numarasını ibraz edemeyen yabancı tüzel kişi müşterileri için "Yabancılar İçin Vergi Kimlik Numarası Talep Formu" nu doldurmak ve tüzel kişiliğin kendi ülkelerinde geçerli olan kuruluş belgesinin Türkiye' nin o ülkede bulunan temsilciliğince onaylı Türkçe bir örneğini bu forma eklemek suretiyle bulundukları yer vergi dairesinden yabancı tüzel kişi adına vergi kimlik numarası almaları mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
|
Vergi Dairesi Başkanı a.
Grup Müdürü
|
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|