Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşviklerde artık son söz Devlet Planlama'da PDF Yazdır e-Posta
24 Nisan 2008

Avrupa Birliği'ne uyum için hazırlanan yasa tasarısına göre teşvikleri onaylamak artık Devlet Planlama Teşkilatı'na verilecek. Ayrıca DPT'nin uygun görmediği teşvikler verilen firmadan geri alınabilecek.

Teşviklerde artık son söz Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) olacak. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarıyla teşvik düzenlemelerinde onayı bakanlıklar değil, DPT bünyesinde kurulacak Devlet Yardımları Kurulu verecek.

Avrupa Birliği'yle müzakereler için de gerekli devlet yardımları düzenlemesi bir kez daha gündemde. Uzun süre önce hazırlanan taslak, bu hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıya göre, devlet yardımlarının onaylanması, izlenmesi ve denetlenmesi için Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde Devlet Yardımları İzleme ve Denetleme Kurulu kurulacak, ayrıca sekreterya hizmetleri için de teşkilat bünyesinde Devlet Yardımları Genel Müdürlüğü kurulacak. Kurula DPT'nin yanı sıra Sanayi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı gibi ekonomik birimlerden de üye seçilecek.

Yardımlar firmalardan geri istenebilecek

Öngörülen yeni modele göre, devlet yardımı veren kurumlar taslak mevzuat ve programlarını kurula bildirmekle yükümlü olacak. Devlet Yardımları Genel Müdürlüğü söz konusu düzenlemeleri inceleyip, kurula görüşlerini aktaracak. Bu mevzuat ve programlar kurulun onayından geçtikten sonra uygulamaya konulacak. Mevzuat ve programlar onaylanmadan uygulamaya konulursa, bunlar uygun hale getirilecek veya uygulamadan kaldırılacak, uygun olmayan devlet yardımları da firmalardan geri alınabilecek.

Kararlarına uyulmaması durumunda, Devlet Yardımları Kurulu yargı yoluna başvurabilecek, kurulun aldığı kararlara karşı olarak ilgili taraflar da Danıştay'a başvurabilecek. Ayrıca yeni sistemle birlikte devlet yardımları ile ilgili bir veri tabanı oluşturulacak ve Avrupa Birliği'ne yardım türüne ve sektörüne göre yardım miktarını kapsayan yıllık rapor gönderilecek.

Bundan sonra hangi teşvikler uygulanacak

Devlet yardımları yasasından sonra, verilecek teşvikler de Avrupa Birliği'ne uyumlu olacak. Buna göre, "kişi başına geliri AB ortalamasının yüzde 75'inden az olan bölgelerdeki yatırım ve belirli işletme dönemi destekleri; belirli kriterlere uygun küçük ve orta boy işletme (KOBİ), Ar-Ge, istihdam, eğitim, çevre, şirket kurtarma gibi yatay yardımlar; özel kriterlere göre verilen sentetik, elyaf, kömür, demir çelik, gemi inşa gibi sektörel yardımlar; kültür değerlerinin ve mirasının korunmasına yönelik yardımlar; AB ortak çıkarına hizmet eden önemli bir proje için verilen veya üye devletlerden birinin ekonomisinde ortaya çıkan ciddi sorunları gidermeye yönelik yardımlar" AB kriterlerinde geçerli olduğu için uygulanabilecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=95519