Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancıya mülk satışına imarlı alanın yüzde 10 sınırı geliyor (24.04.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Nisan 2008

 

Anayasa Mahkemesi’nin iptali nedeniyle yabancılara mülk satışında yaşanan sıkıntı, TBMM’ye gönderilen jet yasa ile çözülüyor.

Bir süreden beri tapu müdürlüklerinde bekleyen satış işlemleri, tasarının yasalaşmasıyla hızlanacak. Yeni düzenlemeye göre, yabancılara mülk satışında il veya ilçenin tüm yüzölçümü değil, imar planlı yüzölçümü esas alınacak. Buna göre, yabancılara imara açık alanın yüzölçümünün yüzde 10’undan fazla satış yapılamayacak. Milli Savunma Bakanlığı’nı ilgilendiren izin onayları ise geciktirilmeden verilecek. Anayasa Mahkemesi, önceki düzenlemede iki maddeyi iptal etmişti. "yabancılara satıştaki yüzölçümü miktarını 30 hektara kadar artırmaya Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğu" hükmü ile "il bazında edinebilecekleri taşınmazların illere ve il yüzölçümüne göre binde 5’i geçmeyeceği" hükmü için iptal kararı verilmişti. TBMM’ye sevkedilen tasarı, özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

MÜLK EDİNİLMEYECEK ALANLAR: Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerin mülk edinemeyeceği alanları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Yabancılar, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz edinemeyecekler.

İMAR PLANI HESABI: Yabancı uyruklu gerçek kişiler merkez ilçe ve ilçeler bazında, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümünün yüzde onuna kadar kısmında taşınmaz ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hak edinebilecek. Bakanlar Kurulu, merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, bu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkili olacak.

KOMİSYON İZLEYECEK: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Bakanlık bünyesinde, ilgili idare temsilcilerinden oluşan komisyon uygulamayı izleyecek. Valilikler, merkez ilçe ve ilçelerin uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümünde meydana gelen değişiklikleri takip eden yılın ocak ayı sonuna kadar komisyona bildirecek.

Askeri bölgelerin yanıtı geciktirilmeden verilecek

YABANCILARIN mülk edinmesine dönük yasa tasarısına göre, askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri Milli Savunma Bakanlığınca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığınca geciktirilmeksizin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlığa verilecek.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8772234.asp?gid=196&sz=90405