Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tuzla'da ölümler ders oldu, eğitimsize ağır iş yok PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2008

Image

Tuzla'da 44 tersane bulunuyor. Buralarda 22 bine yakın işçi çalışıyor. Tersanelerde maliyeti düşürmek için genellikle vasıfsız işçiler tercih ediliyor.

Tuzla tersanelerinde birbiri ardına gelen işçi ölümleri, hükümeti harekete geçirdi. Merakla beklenen istihdam paketine iş sağlığı ve güvenliği konularında yeni maddeler eklendi.

Buna göre artık meslekî eğitim almamış kişiler, ağır işlerde çalıştırılamayacak. Tuzla tersanelerindeki işverenlerin ve taşeron firmaların maliyeti düşürmek için gemi inşasında genellikle eğitimsiz kişileri çalıştırdığı biliniyor. Yeni düzenlemeyle ağır işkollarında eğitimsiz personel çalıştıran işverene kişi başı bin YTL ceza kesilecek. Ayrıca iş güvenliğini önemsemeyen işletmelere kesilen cezalar da artırılacak. Ceza kesilen işverenlerden toplanan paralar, Çalışma Bakanlığı'na aktarılacak. Bunlar da iş sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili hizmetlerde kullanılacak.

Hükümetin kısa bir süre içinde TBMM gündemine sunmayı hedeflediği istihdam paketinde iş sağlığı ve güvenliği ile taşeron-üst işveren ilişkilerini düzenleyen maddeler önemli yer tutuyor. Özellikle tersanelerde yaşanan ölümlerin önüne geçebilmek için pakete önemli maddeler konuldu. İstihdam yasa tasarısı, taşeron firmalarla asıl işveren arasındaki sözleşmenin yazılı olmasını zorunlu kılıyor. Buna uymayan taşeron firma ile üst işverene ayrı ayrı 10 bin YTL ceza verilecek. Kayıt dışının önlenmesi için de cezalar ağırlaştırıldı. İşyerini bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren, her bir işçi için 100 YTL ceza ödeyecek. Bu miktar halen 50 YTL. Aynı ceza, 16 yaşından küçükler için kişi başına bin YTL'ye çıkarıldı. Halen bu ceza, çocuk sayısına bakılmaksızın 904 YTL olarak uygulanıyor. İstihdam paketine, iş dünyasının merakla beklediği 'SSK primlerinde 5 puanlık indirim' de girdi. Ancak eski prim borcu kalanlarla kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilenler bu indirimden faydalanamayacak. Öte yandan Çalışma Bakanlığı'nın Başbakanlık'a gönderdiği istihdam paketi taslağında daha önce 18-29 yaş arasındaki meslek lisesi mezunu gençler için düşünülen prim indirimi teşvikinin, bu yaş aralığındaki bütün gençlere uygulanması kararlaştırıldı. Aynı teşvikin kadınları da kapsamasına karar verildi. Buna göre istihdam edilen kadınların primi, 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Fonu'ndan ödenecek.

İstihdam paketi, 33 milyar YTL'yi bulan İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki paranın aktif olarak kullanılmasını da sağlayacak. Halen Fon kaynaklarının yüzde 53'ü Hazine bonosunda, yüzde 38,93'ü devlet tahvilinde, yüzde 5,47'si mevduatta, yüzde 2,34'ü döviz cinsi tahvilde, yüzde 0,26'sı da döviz tevdiat hesabında tutuluyor. Yeni dönemde Fon'dan işsize daha fazla ödeme yapılacak, ayrıca buradan GAP'ın bitirilmesi için kaynak da aktarılacak. Genç istihdamını teşvik için yapılan prim indiriminin mali yükü de İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. Ayrıca işsizlerin meslek sahibi olabilmesi için Fon kaynakları kullanılacak. 5 yıl içinde bu hizmetlere aktarılacak kaynağın 10 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Ancak bu paranın gelirleri sürekli artan Fon'un mali yapısını bozmayacak. Yıllık en az 5 milyar YTL faiz gelirleri olduğu göz önüne alındığında İşsizlik Fonu'nun mali açıdan sıkıntı yaşaması beklenmiyor.

Tersanelerde 23 yılda 82 işçi öldü

İş kazaları nedeniyle adı 'ölüm tersaneleri'ne çıkan İstanbul Tuzla tersanelerinde 23 yılda toplam 82 işçi hayatını kaybetti. Bölgede son ölümlü iş kazası bu yılın 21 Şubat'ında meydana gelmişti. Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde 44 tersane faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra 563 adet de taşeron firma bulunuyor. 44 işletmede 3 bin 883, taşeronlar bünyesinde ise 18 bin 42 işçi çalışıyor. Taşeronlar düşük maaş ödemek için daha çok vasıfsız işçileri tercih ediyor. Kazaların önemli sebeplerinden biri de iş trafiğinin artmasıyla birlikte tersane alanının dar gelmesi. 5 yılda 3 bin olan Tuzla'daki işçi sayısı 23 bine çıktı. Ancak metrekare ve hacim olarak büyüme olmadı. İş trafiği arttıkça tersane alanı daralıyor ve bu da kaza riskini artırıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=681076