Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Vergi oranımız o kadar da yüksek değil' (28.04.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2008

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Türkiye'deki vergi oranlarının yüksek olmadığını söyledi. 

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde düzenlenen OECD Vergi İdareleri Forumu Uyum Alt Grubu Toplantısının 7'ncisi Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı.

Toplantının açılışında konuşan Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, forum çalışmalarının, gelir otoritelerinin daha verimli çalışması, artan ve çeşitlenen ihtiyaçları karşılayacak şekilde yapılandırılması için büyük önem taşıdığını söyledi.

Ulusoy, gelir idarelerinin en temel fonksiyonlarının, kamusal hizmetlerin yerine getirilmesi için gerekli kaynakların karşılanması ve devletin büyüme, gelir dağılımı, istihdam, iç ve dış denge gibi temel ekonomi politikalarının yürütülmesinde önemli yeri olan kamu gelirlerinin yönetimi ve toplanması olduğunu söyledi.

Gelir idarelerinin bu fonksiyonları yerine getirirken daha verimli ve uygulanması kolay çalışma yöntemleri geliştirmek zorunda olduklarını dile getiren Ulusoy, bununla birlikte gelişen uluslararası mali ve finansal ekonomik ilişkilerin karmaşıklığına uyum sağlayacak yapılar oluşturmak zorunda olduklarını kaydetti.

Türkiye'de Gelir İdaresi'nin 2005 yılında Maliye Bakanlığına bağlı yarı özerk bir yapı halinde başkanlık şeklinde yeniden örgütlendiğini anlatan Ulusoy, 2006 yılında Mükellef Hakları Bildirgesi'nin yayımlandığını kaydetti. Ulusoy, ''Bu bildirgeyle Türk Gelir İdaresi mükellef odaklı, kaliteli hizmet sunma anlayışıyla saygılı ve dürüst olma temel ilkesiyle çalışmaya, vergi ödemenin sadece bir yükümlülük değil, vatandaş olma ve sorgulama hakkı olduğu bilinciyle kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunları çözmeye bağlılığını ilan etmiştir'' dedi.

Gelir otoritelerinin en önemli amaçlarından birinin gönüllü uyumunu arttırmak olduğuna dikkati çeken Ulusoy, mükelleflerin adil, kaliteli ve verimli uygulamalar beklediğini belirtti.

Toplumun vergiye bakışını olumlu yönde etkilemek için Mart ayının son haftasının Vergi Haftası olarak kutlandığını dile getiren Ulusoy, bu nedenle ilköğretim okullarında çeşitli yarışmalar düzenlendiğini dile getirdi.

AB İLE EŞLEŞTİRME PROGRAMI

Türk Gelir İdaresi'nin 2005 yılında Almanya ve İngiltere ile AB Eşleştirme Programı başlattığını ifade eden Ulusoy, geçen ay tamamlanan programın amacının mükellefleri çeşitli kriterlerle değerlendirerek, riskli olduğu tespit edilen mükelleflerin gönüllü uyum projeleri çerçevesinde uyuma davet edildiklerini bildirdi.

Ulusoy, program kapsamında yapılar risk analizleri sorucunda vergi sisteminin iyileştirilmesine yönelik ihtiyaçlar ile vergi kayıp ve kaçağının yoğun olduğu sektörlerin belirlendiğini ve kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabetin önüne geçildiğini ifade etti.

YERİNDE HARCAMA

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal da, mükelleflerin gönüllülüğü için Gelir İdarelerinin güçlü ve vergi mevzuatının basit olması gerektiğine işaret etti. Mükelleflerin gönüllü uyumunun sağlanmasında iyi bir vergi sistemi gerektiğini vurgulayan Uysal, ''Etkin bir vergi sisteminin büyüme odaklı, rekabetçi, ekonomiyle uyumlu olması temel unsurdur'' dedi.

Uysal, düşük oranlı, sivil toplumla ortak aklı biraraya getiren katılımcı bir sistemle hazırlanan vergi sisteminin, gönüllülük uyumunu arttırdığını vurguladı.

Vergilerin toplanması kadar yerinde harcanmasının da gönüllü uyumunda önemli rol oynadığına dikkati çeken Uysal, ''Türkiye'de vergi ödenmesine neden hassasiyet gösterilmediğini bir anketle sorduğumuzda aldığımız ilk iki cevap yüksek vergi oranları ve toplanılan verginin yerinde harcanmaması olarak gösterildi'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DEKİ VERGİ HAFTASI DİKKATİ ÇEKTİ

Konuşmaların ardından OECD Vergi İdareleri Forumunun İsveçli başkanı Lennart Wittberg, Türkiye'ye ev sahipliği için teşekkür etti.

Wittberg, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy'un Türkiye'deki Vergi Haftası kutlamalarıyla ilgili sözlerinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Vergi Haftası uygulamasının başka ülkelerde de yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Wettberg, ''Bunu biz de ülkemizde yapmalıyız'' dedi.

''VERGİLER YÜKSEK DEĞİL''

Antalya'da 30 Nisana kadar sürecek toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Mehmet Akif Ulusoy, toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

''Bu toplantı Türkiye'de yüksek vergi oranlarının azalmasına katkıda bulunacak mı'' sorusu üzerine Ulusoy, ''Yapmayın şimdi. Bizim vergi oranlarımız o kadar yüksek değil. Bizim kurumlar vergisi oranımız yüzde 20, kurumların üzerindeki toplam vergi yükümüz de yüzde 35. Gelir vergisi de aynı şekilde. Pek çok başka ülkede gelir vergisi yüzde 50'ye olaşabiliyor. Kurumlar vergisi açısından, en düşük ülkelerden biriyiz'' yanıtını verdi.

Ulusoy, bütçe imkanları oranında ilerleyen zaman içinde vergi oranlarını daha da düşürmeyi arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

 

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=682605