Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelleştirilen kuruluşlara istihdam paketi piyangosu (29.04.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Nisan 2008

İstihdam paketinde yer alan düzenlemeyle 2003 yılından itibaren özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların özelleştirilmesi sonrasında burada çalışmakta olan 18-29 yaş arası gençler ve kadın çalışanlara "istihdam teşviki" verilecek. Buna göre söz konusu kuruluşlarda bulunan 18-29 yaş arasındakilerle kadın çalışanlar istihdam paketi kapsamında işe alınmış gibi kabul edilecek ve bu kişilerin 5 yıllık SSK işveren primini Hazine üstlenecek. Normal uygulamada bir işletmede, sadece yeni işe alınan 18-29 yaş arası çalışanlar ile kadınlar bu teşvikten yararlanabiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçen hafta tartışmaya açılan istihdam paketi, özelleştirilecek kuruluşlar için de düzenlemeler içeriyor. Taslağa eklenen geçici 3. madde, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olan gençlerin yasanın yürürlüğe girmesinden 1 yıl sonra işe alınması ve fiilen çalıştırılmaları durumunda asgari ücrete denk gelen bölümünün işveren sigorta priminin ilk yıl yüzde 100 oranındaki kısmının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasını öngörüyor. Söz konusu teşvik ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl yüzde 60, dördüncü yıl yüzde 40, beşinci yıl da yüzde 20 olarak uygulanacak.

Bu maddenin yürürlük tarihinden önceki 6 aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması şartıyla maddenin yürürlük tarihinden önceki 1 yıllık dönemde, işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınan çalışanlar için teşvik verilecek.

Maddede yer alan a fıkrası, satın alınan veya devredilen bir şirkette yer alan mevcut çalışanların yeni istihdam olarak değerlendirilemeyeceğini ve dolayısıyla söz konusu durumlarda teşvikten yararlanamayacağını öngörüyor. Ancak, söz konusu maddenin istisnası özelleştirmeler olacak. Buna göre, 1 Ekim 2003 tarihinden sonra özelleştirme kapsamında devir alınan işyerleri bu durumun dışında kalacak. Buna göre yasanın yürürlüğe girmesinden sonra özelleştirilecek olan kuruluşlara bir de "istihdam paketi" desteği sağlanacak. Söz konusu kuruluşları alan girişimciler, bünyelerinde bulunan 18-29 yaş arası çalışanlarla kadın çalışanların Hazine primlerini 5 yıl süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılayabilecek.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=95914