BİR süre önce, gazetelerde, "Vergi borcu olanın gayrimenkul alamayacağı" şeklinde, şok etkisi yaratan bir haber yayınlandı.
Habere göre, vergi borcu olan kişi; bu borcunu ödemediği sürece ev, dükkan, arsa ya da arazi alamayacaktı. Bununla ilgili bir de yasa tasarısı hazırlanmıştı.
Dünyada örneği olmayan ve başta Anayasa’daki mülkiyet hakkı olmak üzere, bir çok yönden hukuka aykırı olan bu tür bir düzenlemeyi anlamak zordu.
Kaldı ki vergi borcu olan kişi gayrimenkul alıyorsa, Maliye açısından da alacağını tahsil edebileceği bir kaynak ortaya çıkıyordu.
BÖYLE BİR OLAY YOK
Bir süre önce, Maliye Bakanlığı’ndaki makamında, üst düzey bir yetkili ile konuşurken, birden aklıma geldi;
- Vergi borcu olana, bu borcu ödemediği sürece gayrimenkul almayı yasaklayan bir tasarı hazırlamışsınız.
- Yok Hocam öyle bir şey.
- Nasıl olur, bazı gazetelerde manşet haber olarak yayınlandı.
- Ben de gördüm. Tamamen hayal mahsulü. Bizim dediğimizin tam aksini yazmışlar. Tasarı yanımda, işte bu dosyanın içinde. İsterseniz birlikte inceleyelim.
Bakın... İkinci madde ile 6183 sayılı yasaya 22/A maddesini ekliyoruz ve diyoruz ki:
"Ticaret sicili harçlarından kayıt ve tescil harçları, tapu ve kadastro harçlarından tapu işlemlerine ilişkin alınan harçlar... HARİÇ OLMAK ÜZERE..."
diyoruz. Yani, gayrimenkul alınıp satılırken, tapu kadastro harçlarının ödenmesi aşamasında, vadesi geçmiş vergi borcunun bulunmadığına dair bir belge aranmıyor. Vatandaş rahat olsun. Mevcut uygulama aynen sürecek. Gayrimenkul alacak olana "Arkadaş, senin ödenmemiş vergi borcun olmadığına dair bize belge getir" denilmeyecek. Yok böyle bir olay... İyice incelemeniz için, tasarıdan bir fotokopi de size vereyim.
Konu anlaşılmıştı. Vatandaşın, özellikle ev alacakların endişe edecekleri bir durum yoktu.
HANGİ İŞLEMLERDE ARANACAK
Aşağıdaki işlemlerde, vergi borcunun bulunmadığına dair belge aranacak.
- Müteahhitlerden alınan bina inşaat harcı ve yapı kullanma iznine konu işlemlerde,
- Maden arama ruhsatnamesi taleplerinden,
- Petrol arama, işletme ruhsatnamesi sicil işlemlerinde,
- Eczane açanlardan,
- Silah taşıma ve bulundurma ruhsatnameleri alınırken,
- Özel okul ve dershane açanlardan
- Döviz büfesi ve sigorta şirketi izin belgeleri verilirken...
Liste uzayıp gidiyor (Bununla ilgili Yasa tasarısının tam metni ve harç alınacak işlemlerin sıralandığı Harçlar Kanunu 8 Sayılı tarife için Bkz. www.yaklasim.com).
Vergi borcunun olmadığına dair belgeyi aramaksızın işlem yapanlara ise iki bin YTL "idari para cezası" kesilecek.
İki önemli olayda son gün
BİRİNCİSİNİ ezberlediniz; daha önce sigortalı hizmeti bulunmayan çocukların ve kuşkusuz büyüklerin, sigortalı olarak işe başlamaları için bugün akşama kadar son gün (Dünkü ve geçen haftaki yazılarımızda, bu konudaki ayrıntıları bulabilirsiniz).
- İhtilaflı vergilerle ilgili vergi ve cezalar hakkında "uzlaşma" talep etmeniz için de bugün akşama kadar son gün (Dilekçe örnekleri, ilgili yasa ve tebliğler için Bkz. www.yaklasim.com).
Acele edin ve bu iki önemli fırsatı kaçırmayın...
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8818917.asp?yazarid=82 |