Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hava meydanları işletmesinden kiralanan alan içine yapılan inşaat taahhüt işinin KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisnaya tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2014

Başlık

Hava meydanları işletmesinden kiralanan alan içine yapılan inşaat taahhüt işinin KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisnaya tabi olup olmadığı hk.

Tarih

19/12/2014

Sayı

39044742-010.01-2692

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-010.01-2692

19/12/2014

Konu

:

Hava meydanları işletmesinden kiralanan alan içine yapılan inşaat taahhüt işinin KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisnaya tabi olup olmadığı

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve ekli dilekçenizde;

 

             - ... A.Ş. nin açtığı "... İnşaatının Yapılması İşi" ihalesinin Şirketiniz uhdesinde kaldığı,

             - ... A.Ş. nin ... Genel Müdürlüğünden ... 20 yıllığına kiralamak suretiyle işletme hakkını devir aldığı ve konuyla ilgili olarak ... tarih ve ... sayılı dilekçesi ile bağlı bulundukları vergi dairesinden 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisna yazısı talep ettiği ancak vergi dairesi tarafından ... tarih ve ... sayılı yazı ile talebin reddedildiği,

            - 26/04/2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlük tarihten sonra ... A.Ş. söz konusu projenin gerçekleştirilmesi için vergi dairesine tekrar başvurarak istisna yazısı talep ettiği ve bu talebe istinaden vergi dairesi tarafından ... tarih ve ... sayılı istisna yazısının düzenlendiği,

            anlaşılmış olup, bu bilgiler doğrultusunda ... A.Ş. ye karşı ifa edeceğiniz söz konusu inşaat taahhüt işinin KDV den istisna olup olmayacağı hususundaki Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı KDV Kanununun 13/e maddesinde; limanlara bağlantı sağlayan demiryolu hatları, limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükellefler ile genel bütçeli idarelere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işlerinin KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            İstisna uygulamasının usul ve esasları mülga 93 ve 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile belirlenmiş olup, limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükelleflere (3946 sayılı Kanun kapsamında Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde yapan veya yaptıran mükellefler dahil) bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işlerinde KDV hesaplanmamıştır.

            01/05/2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği ile yukarıda anılan Tebliğler yürürlükten kaldırılmış olup, Tebliğin (II/B-6.1.) bölümünde, istisnanın liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi veya genişletilmesi işine yönelik olup; inşa, yenileme veya genişletme işini yapanın kiracı, işletme hakkı sahibi veya malik olup olmaması istisna uygulanmasını etkilemeyeceği, dolayısıyla istisna uygulamasından, liman veya hava meydanlarındaki alanları/yerleri, işletici kuruluşlardan kiralayanların da yararlanabileceği belirtilmiştir.

            Buna göre, ... Genel Müdürlüğü ile ... A.Ş. arasında yapılan işletme hakkının kiralanması sözleşmesinin, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yapılan bir sözleşme olmaması nedeniyle KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlük tarihinden önce Şirketiniz tarafından ifa edilen söz konusu inşaat taahhüt işlerinin istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Ancak; KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlük tarihinden (01/05/2014) sonra Şirketiniz tarafından ifa edilecek söz konusu inşaat taahhüt işinin 3065 sayılı KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında KDV den istisna tutulacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.