Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmalat dışındaki KOBİ'ye destek için 7 adımlı plan (30.04.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2008

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yatırım ortamının iyileştirilmesi için 7 eylem belirlendi. KOSGEB'in imalat sanayi dışındaki sektörlere destek verebilmesine yönelik kanuni bir düzenleme yapılacak ve aralık ayı sonunda hayata geçirilmesi düşünülen bu düzenleme ile KOSGEB'in idari ve mali yapısı güçlendirilecek. KOSGEB mevcut sistemde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere destek veriyor. 

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) teknik komiteleri 2008'e ilişkin eylem planlarını belirledi. KOBİ Teknik Komitesi'nin 2008 yılı Eylem Planı'nda 7 eylem yer aldı. Buna göre imalat sanayi dışındaki KOBİ'ler de KOSGEB desteklerinden yararlanacak; KOBİ'lerin ekonomideki konumlarına ilişkin kredi kullanım bilgileri, ekonomideki önemlerini örneğin dış ticaretteki, yatırımdaki, istihdamdaki, Ar-Ge'deki paylarını içeren bir veri tabanı kurulacak. Çalışma bu yılın eylül ayına kadar tamamlanacak. Böylece KOBİ'lere ilişkin daha doğru ve etkin politikaların belirlenmesi ve uygulanmasının yolu açılacak.

GSYO'lar fon kurabilecek

Üçüncü olarak ise KOBİ'lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması için de çalışma yapılacak. Bu kapsamda Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) şirketlerine genel ve proje bazlı fon kurma yetkisi verilmesi için sermaye piyasası mevzuatında değişiklik yapılmasına yönelik bir kanun değişikliği yapılacak. Bu yılın sonuna kadar tamamlanacak çalışmalarda kanun taslağı hazırlanmış olacak. Ayrıca kredi kefalet sisteminin daha etkin ve yaygın çalışmasını teminen hukuksal alt yapısına ilişkin çalışma yapılacak ve sistem kurumsal hale getirilecek. KOBİ'lere yönelik çekirdek ve başlangıç sermayesi desteği amacıyla GSYO şirketlerine sağlanabilecek fon imkanları araştırılacak.

Sanayi Teknik Kurulu olacak

Dördüncü eylem ile hizmet sektörlerini geliştirme stratejisinin yol gösterici nitelikte bir politika belgesinin hazırlanması çalışmaları eylül ayına kadar tamamlanacak. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na öneride bulunmak üzere Sanayi Teknik Kurulu'nun oluşturulması amacıyla haziran ayı sonuna kadar çalışma yapılacak. KOBİ'lerin kümelenme haritasının çıkarılması, kümelenme politikasının oluşturulması ve kümelenmenin teşvik edilmesi yönünde eylem planı hazırlanacak. Son eylemle de KOBİ'lerin yurtdışına açılmasının desteklenmesi konusunda mevcut düzenlemelerin iyileştirilmesi için çalışma yapılacak. Böylece de KOBİ'lerin ihracat ve markalaşma potansiyellerinin geliştirilmesi sağlanacak. 

Girişim sermayesi bazlı ortaklıklar

GSYO'lar, halen Sermaye Piyasası Kurulu'nun izni ile kurulabiliyor girişim sermayesi yatırımlarına yönelen ortaklıklar anlamına geliyor. Girişim sermayesi, yüksek büyüme potansiyeline iş fikirlerine sahip şirketlere yapılan yatırımı ifade ediyor; bankalar gibi kredi vermiyor veya TÜBİTAK, KOSGEB gibi hibe desteği sağlamıyor. GSYO'lar yatırım yapacağı şirkete sermaye koyarak ortak oluyor. GSYO'lar elindeki parayı, yenilikçi iş fikri olan ve gelecek vaat eden şirketlere yatırarak, bu şirketlerin üreteceği katma değerden faydalanmayı ve "en iyi" zamanda ortaklıktan ayrılmayı hedefliyor. KOBİ´lerin finansman ihtiyacını gidermek amacıyla; TOBB, Halk Bankası, TESK, KOSGEB ve 16 değişik sanayi ve ticaret odasının ortaklığında Ekim 2004 tarihinde KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş faaliyete geçmişti. 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=95982