Değerli DÜNYA okurları, 27.02.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 20.02.2008 tarih ve 5736 sayılı yasa henüz daha Resmi Gazete'de yayımlanmadan 21.02.2008 tarihinde yayınlanan makalede bu yasayla ilgili bilgiler vermiş ve çeşitli uyarılarda bulunmuştum.
Daha sonra bu yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa hükümlerinden yararlanmak üzere yapılacak başvuruların süresi de 30.03.2008 tarihinde sona erecekken, Maliye Bakanlığı yayımladığı bir tebliğ ile bu süreyi 30.04.2008 tarihi mesai saati sonuna kadar uzattı.
Dolayısıyla ihtilaflı vergi borçları için son başvuru süresi bugün bitiyor. Bu çerçevede 5736 sayılı yasanın ne getirdiğini bir kere daha hatırlatmak istedim.
Yasa ne getiriyor?
Yasa ile getirilen en önemli düzenleme yeni bir uzlaşma imkanı getirmesi ve uzlaşılan tutarın 18 ayda 18 eşit taksitte binde 2 faizle ödeyebilme imkanı veriyor olmasıdır. Yasa bir kısım hükümleriyle de zaman içinde oluşmuş bazı sorunları çözüyor. Yasa metni, gerekçe ve detaylı yorumlar için www.vergiportali.com adresini ziyaret etmenizi öneriyorum.
Yasadan yararlanmak katolik nikahı gibi
DÜNYA Gazetesi'nde 21.02.2008 tarihinde yayınlanan makalede; yasanın 1. maddesinin 1. bendinin son cümlesi ile 6. bendinin çelişkili ifadeler içerdiğini, 1. bentte taksitlerin tamamen ödenmesi şartıyla kalan alacakların tahsilinden vazgeçileceğinin belirtildiğini, oysa, 6. bentte ödenmemiş tutarların faiziyle tahsiline devam edileceği, 18 aylık dönem için yüzde 5, sonrasında normal gecikme zammı oranının uygulanacağının belirtildiğini, diğer bir ifade ile 1. bentte geçen şartın 6. bentteki ifadelerle anlamsız hale getirilmiş olduğunu belirtmiştim.
Yasada yer alan bu çelişki bir tarafa, Maliye Bakanlığı yayımladığı genel tebliğle konuya açıklık getirdi. Tebliğe göre, süresinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş toplam taksit tutarları, yukarıda da belirtildiği şekilde son taksit ödeme süresi sonuna kadar, taksit tutarı ve binde ikilik faiz üzerinden her ay ve kesri için ayrı ayrı yüzde 5 oranında zam hesap edilerek tahsil edilecektir.
Toplam taksit tutarlarının yüzde 5 oranında zam uygulanarak tahsil edileceği sürede de tamamen ödenmemesi halinde, bu sürenin bitim tarihinden itibaren uzlaşılan tutarlar içerisinde yer alan vergi aslı ve vergi ziyaı cezasına, 6183 sayılı yasa hükümlerine göre gecikme zammı hesap edilerek tahsil edilecek. Dolayısıyla taksitlerin zamanında ödenmemesi halinde yasa ile getirilen olanaktan yararlanma olanağı son bulmayacaktır.
Nasıl bir iş yükü getirdi?
Daha önceki makalede, Bütçe Plan Komisyonu'nda Sayın Maliye Bakanı'nın yargı aşamasındaki 70 bin dosyayı eritmeyi planladıkları ifadesinden hareketle yasanın idareye getireceği ilave iş yükünü hesaplamaya çalışmıştım.
Yapılan hesaplama sonucunda özetle, 100 komisyonda 500 memur, 350 bin saatini harcayarak 4 ay, günde sekiz saat sadece bu işi yaparak tamamlayabilirler gibi bir sonuç çıkmıştı.
Yasanın uygulama sonuçlarını görmek için henüz erken ama 70 bin dosya eritme hedefinin çok gerisinde kalınacağı, bu çerçevede hesaplanan iş yükünün de bu ölçüde kullanılmayacağı anlaşılıyor.
Uzlaşma sorunları çözer mi?
Bu yasa geleceğe dönük düzenlemeler içermediğinden, kalıcı olarak sorunları çözmediği açık. Yargı aşamasındaki dosyalarla ilgili sorunu çözüp çözmeyeceği de oldukça şüpheli.
Bilindiği gibi mükellefler genellikle yargıda kazanma ihtimalini yüksek gördükleri konularda yargıya gitmeyi tercih etmektedirler. Daha önce uzlaşılamayan bir konuda mükellefi bu yasadan yararlanmayı cazip kılan unsurlar neler olabilir sıralamaya çalışalım:
1.Hiç indirim olmasa bile 18 ayda 18 taksitte aylık binde 2 faizle ödeme imkanı cazip gelebilir.
2.Daha önceki önerilere ilave bir de 18 taksitle ödeme imkanı getirilmesi cazip gelebilir.
3. Daha önce önerilenden daha iyi şartlarda uzlaşma önerilebilir.
a.Bizce ancak ilk mahkemede vergi idaresi kaybetmişse daha uygun şartlarla uzlaşma önerisi yapılması mümkün olabilir. Bu durumda da mükellefe iyi bir indirim öneriyor olmak lazım ki uzlaşma vaki olsun.
b.Mükellef ilk mahkemede kaybetmişse, vergi idaresinin daha iyi şartlarla uzlaşma önerisi götürebilmesi oldukça zor bir ihtimaldir.
c.Daha önce aynı tür konularda açılan davalar vergi idaresi aleyhine neticelendiği için daha iyi bir öneri yapılmış olabilir.