Başlığı okuyunca şaşırmayın, bir ay kadar önce sinyalini vermiştik.
"Sadece eş ve çocuğa değil, anne, baba ya da kardeşe alınan eve de gelir vergisi geliyor. Kuşkusuz sevgiliye hediye edilene de..." dedikten sonra, olayın ev ile de sınırlı olmadığını, ev dışında başka gayrimenkul, otomobil veya cip hediye alınması, şirket hisselerinden bir kısmının aile bireylerine dağıtılması ve banka hesaplarına eş ve çocukların ortak edilmesinin de gelir vergisine tabi olacağını, 5 Nisan tarihli yazımızda açıklamıştık.
GELİRİN TUTARI
Yaşadığımız ülkede, eş ya da çocuğun üzerine ev ve otomobil alınması, çocuklar belli yaşa gelince, şirketten hisse verilmesi, bankadaki mevduat hesabına eşin ya da çocukların ortak edilmesi, son derece yaygın bir uygulama.
Yakında çıkacak olan bir yasa ile, şu anda uygulanan Veraset ve İntikal Vergisi kaldırılacak, eş ve çocuklar ya da diğer kişiler, karşılıksız yani bir bedel ödemeden edindikleri ev, işyeri, arsa, arazi, otomobil, şirket hissesi ya da banka mevduatını, "sair kazanç ve iratlar" olarak beyan edip, gelir vergisi ödeyecekler.
Beyan edilecek gelir tutarının hesabında bunların değerinin;
1 milyon YTL’ye kadar olan kısmının % 50’si,
1- 5 milyon YTL arasındaki kısmın % 60’ı,
5 milyon YTL’nin üzerindeki kısmın % 70’i,
intikalin gerçekleştiği yılda, hak sahibinin (yani eş, çocuk ,anne, baba, kardeş, sevgili vs.’nin) geliri sayılacak (Tasarının tam metni ve gerekçesi için Bkz. www.yaklasim.com).
VERGİNİN ORANI
Gelir Vergisinin oranı, tablodaki gibi olacak.
Buna göre, örneğin eşe alınan gayrimenkul, otomobil, bedelsiz verilen şirket hissesi ya da ortak edilen banka hesabı nedeniyle, eş gelir vergisi ödeyecek.
Örnek-1 : Çocuğa alınan, 80 bin YTL değerindeki otomobilin gelir vergisi 9.024 YTL olacak.
Örnek-2 : Eşin ortak edildiği banka hesabının eşe isabet eden yarısı 500 bin YTL ise, bunun yüzde 50’sinin gelir vergisi 82.148 YTL olacak.
Örnek-3 : Çocuğa verilen şirket hissesinin değeri 3 milyon YTL ise bunun gelir vergisi 589.648 YTL olacak.
Görüldüğü gibi, vergi matrahı 44.700 YTL’yi aştığında, aşan kısma yüzde 35 Gelir Vergisi oranı uygulanacak.
ÖNEMLİ AYRINTILAR
- Tarife belirlenirken, eş ve çocuklar ile sevgili ya da arkadaş arasında, oran farklılığı yapılmamış. Oysa eş ve çocuklarda, vergi tarifesi yüzde 50 uygulanmalıydı.
- Eş, çocuk, anne, baba, kardeş ve diğer kişilerin, bu yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce edindikleri mallar, gelir vergisine tabi olmayacak.
- 2.500 YTL’yi aşmayan gelirler, vergiden müstesna olacak.
- Düğünlerde takılan altınlar, paralar, verilen hediyeler, çeyiz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (erkeklere verilen başlık parası), gelir vergisine tabi olmayacak.
- Yeni Medeni Kanun uyarınca, evliliklerde aksine sözleşme bulunmuyorsa, "Edinilmiş mallara katılma rejimi" geçerli. Bu durumda, eşe alınan ev, otomobil ya da ortak banka hesabında, özellikle eşin payına düşen tutarda, ivazsız intikalden söz edilmesi de ayrı bir tartışma konusu.
Mevcut şekliyle ciddi sorunlar yaratabilecek olan bu düzenlemeyi, özellikli durumlarıyla tekrar ele alacağız.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8828547.asp?yazarid=82 |