Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İplik düğümleme (işbağ) hizmetinin işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2014

Başlık

İplik düğümleme (işbağ) hizmetinin işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği.

Tarih

28/05/2014

Sayı

45404237-130[ I-14-43]-165

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

45404237-130[ I-14-43]-165

28/05/2014

Konu

:

İplik düğümleme (işbağ) hizmetinin işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, iplik düğümleme (işbağ) hizmeti verdiğiniz, bu hizmet için taraflar arasında sözleşme yapılmadığı, hizmeti veren elemanların sevk, idare ve kontrolünün hizmeti veren firmanızda olacağı, söz konusu hizmetin işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesinde, gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan ve 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi  Genel Uygulama Tebliğinde sorumlu tayin edilen ve tevkifat yapacak kuruluşlar, tevkifat uygulanacak işlemler ve tevkifat oranları açıklanmıştır.

            Söz konusu Tebliğin "İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı (I/C-2.1.3.2.5) bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/ a ve b) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

            60 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.5 İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde ise "Gerçek veya tüzel kişiler faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin etmektedirler.

            Bu tür hizmetler, esas itibariyle, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

            Bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanacaktır.

            - Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.

            - Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilecektir."

            açıklaması yer almaktadır.

            Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.

            Öte yandan, Katma Değer Vergisi  Genel Uygulama Tebliğinin   "I/C-2.1.3.2.7 Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri" başlıklı bölümünün "I/C-2.1.3.2.7.2 Kapsam" kısmında; ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün fason işlerin tevkifat uygulaması kapsamında yer aldığı belirtilmiştir.

            Yukarıda yapılan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, temin edilen elamanların sevk, idare ve kontrolünün hizmeti alan firmada olmaması nedeniyle iplik düğümleme (işbağ) hizmetinin işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

             Ayrıca, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri kapsamında değerlendirilmesi de mümkün bulunmayan iş makinelerinizin kullanılması suretiyle gerçekleştirilen iplik düğümleme (iş bağı) işi tevkifat kapsamında olmayıp, genel oranda (%18) KDV ye tabi bulunmaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.