Vergi Usul Kanunu’ nun 5 inci maddesinde, ‘’ Vergi Mahremiyeti ‘’ başlığı altında yer alan, vergileme ile ilgili işlemler konusundaki gizlilik kuralının istisnalarından biri de ‘’ vergi levhası asılması ‘’ uygulamasıdır. Anılan maddede, mükelleflerin beyan ettikleri gelirler ile bunlar üzerinden ödedikleri vergilerin kamuoyu denetimine açılması amacıyla, basit usulde vergilendirilenler dahil olmak üzere, gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketlerinin, her yıl Mayıs ayı sonuna kadar, vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı, merkezlerine, şubelerine ve satış mağazalarına, iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmaları hükme bağlanmıştır.
Söz konusu mükellefiyetin yerine getirilmesi için belirlenen sürenin, içinde bulunduğumuz ay sonunda dolacak olması sebebiyle, Bakanlığın bu güne kadar konuyla ilgili olarak yayımladığı Genel Tebliğlerde açıklanan, vergi levhalarının tasdikine ilişkin usul ve esasların tekrar hatırlatılması uygun görülmüştür.
1. Vergi levhası asmaları zorunlu olan mükellefler hangileridir ?
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre,
a) Anonim şirketler,
b) Limited şirketler,
c) Eshamlı komandit şirketler,
d) Gelir vergisi mükellefleri’nin ( basit usulde vergilendirilenler dahil)vergi levhası asmaları zorunlu bulunmaktadır.
2. Vergi levhasında hangi bilgiler bulunmalıdır ?
Vergi levhalarında, mükellefin,
a) Adı-soyadı, ticaret ünvanı,
b) İşyeri adresi,
c) Bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi numarası,
d) Vergi türü,
e) Beyan ettiği matrah ve bu matrahın ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergisi,
gösterilmek zorundadır.
3. Vergi levhası nerelere asılmalıdır?
Vergi levhası asmak mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, bu levhaları,
a) Merkezlerinde,
b) Şubelerinde,
c) Satış mağazalarında,
d) Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım-satım işlerinin yürütülmesi için açtıkları yazıhanelerinde,
e) Taşıt işletmeleri, ayrıca, taşıtlarında,
İş sahipleri ile müşteriler tarafından kolayca okunup görülebilecek bir yerde bulunduracaklardır.
İşyerinde birden fazla kat veya reyon bulunması durumunda, vergi levhalarının her kat veya reyona ayrı ayrı asılmaları gerekmektedir. Çok şubeli firmalarda, şubelerde, merkez için tasdik ettirilmiş vergi levhasının örneklerinin kullanılmasına, Bakanlıkça izin verilmiştir. Aynı katta birden fazla reyon için de benzer uygulama yapılabilmektedir.
4. Vergi levhası hangi süre içinde tasdik ettirilmelidir ?
Yukarıda belirtilen mekanlara sürekli olarak asılması gereken vergi levhalarının, bir önceki yıla ilişkin matrah ve tahakkuk ettirilen vergi bölümlerinin doldurularak, her yıl Mayıs ayı sonuna kadar bağlı bulunulan vergi dairesine tasdik ettirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, 2007 yılına ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterilen kazanç tutarları ile bu kazançlar üzerinden, vergi idaresince tarh edilen vergilerin gösterileceği vergi levhalarının da, Mayıs/2008 ayı sonuna kadar tasdik ettirilmesi ve yukarıda belirtilen yerlere asılması gerekmektedir.
Ancak, dileyen mükellefler, vergi levhalarını, aynı süre içinde,
a) Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 24/a maddesi hükmü uyarınca defterlerini tutmak üzere sözleşme düzenledikleri veya işletmelerinde bağımlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere,
b)Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında 4 Sıra numaralı Genel Tebliğ uyarınca, beyannamelerini imzalattıkları meslek mensuplarına,
c) (18) sıra numaralı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği uyarınca beyannamelerini tasdik eden yeminli mali müşavirlere, de tasdik ettirebileceklerdir.
5.Vergi levhası ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu’nda ve ilgili tebliğlerde belirtilen mecburiyetlere uymayanlara verilecek cezalar nelerdir ?
Vergi levhası asma zorunluluğuna uymayan mükelleflere, Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin 4 numaralı bendine göre (2008 yılında, her bir tespit için 149 YTL) ; vergi levhasını tasdik ettikleri mükellefleri vergi dairesine zamanında bildirmeyen veya eksik bildiren meslek mensuplarına ise, aynı Kanunun Mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca (2008 yılında, 1.490 YTL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
|