Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bebeği sigortalı gösteren ajanslar mercek altında (02.05.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2008

Emeklilik yaşını kademeli olarak 65 yaşına yükselten Sosyal Güvenlik Reformu'ndan etkilenmemek için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hücumu devam ediyor.

Eski yasanın avantajlarından faydalanmak için sigorta kaydı yaptırılan işletmelerin başında reklam ajansları geliyor. İzmir'de işe giriş kuyruklarının son gününde işlem yaptıran 300 şirketten 80'inin reklâm ve halkla ilişkiler şirketi olduğu tespit edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu bu yüzden reklam şirketlerini mercek altına alacak. İş Kanunu'na göre 14 yaşın altındaki çocuklar çalıştırılamıyor. Temel ilköğretim eğitimi alan çocuklar da çalıştırma yasağına tabi. 14-16 yaş arası çocuk işçiler, belirli iş kollarında sağlık raporu almak kaydıyla istihdam edilebiliyor. 16-18 yaş arasındaki genç işçiler ise ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamıyor. Bu bilgilerden yola çıkan SGK, çalıştırma yasağı olan 15 yaş altındaki çocuklarla ilgili denetleme yapacak. Son birkaç günde çok sayıda özellikle reklam şirketi olarak açılan işyeri dosyası olduğunu vurgulayan SKG İzmir İl Müdürü Celal Kapan, "Bunların gerçekten faaliyet gösterip göstermediği konusunda denetim çalışması yapacağız. 'Gerçekten reklam şirketi var mı yok mu?', birinci konu bu. İkinci konu; 'Reklam çekimi var mı? Orada görev alan çalışan çocuk var mı, küçük işçi var mı?' Gerçek bir çalışma yoksa, yapılan sigortalılık hukuki anlamda mutlak butlandır. Yok hükmündedir." dedi. İzmir'de normalde ayda 15-18 bin giriş alan SGK Müdürlüğü, son ayda 80 bin rakamına ulaştı. Bu rakam, işe giriş sayısının son ayda 5 kat arttığını gösteriyor. SGK kuyruklarının bir pazar oluşturduğunu vurgulayan Celal Kapan, "Sigortalı bildirimi numara aldırma karşılığında masraflar haricinde 750 yeni lira, 1000 yeni lira gibi kişi başı paralar alındığı yönünde duyumlar geldi. Sektör doğdu. Bir de Türkiye genelinde alırsak mühim bir para el değiştirmiş oldu." diye konuştu.

Yozgat'ta ise 2 bin 400 kişi SGK il müdürlüğüne müracaatta bulundu. Müracaatlar bir müfettiş tarafından incelemeye alındı. Kurum İl Müdürü Duran Cesur, yalan beyanda bulunanlara 500 yeni lira para cezası kesileceğini açıkladı. Kanunen küçük çocukların çalıştırılacağı işlerin belirtilmesine rağmen bazı ailelerin çocuklarını bakkal, fırın, matbaa ve eczane gibi işlerde gösterdiği tespit edildi. Cesur, "İlk tespitlerimize göre 2, 3 ve 5 yaşlarında çocuklara eczane, matbaa, gıda ve inşaat sektörlerinde sigorta yaptırılmış. Gerekli işlemler yapılacak." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=684151