Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamaları PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2014

Başlık

Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamaları hk.

Tarih

22/04/2014

Sayı

25947440-130-4

Kapsam

 T.C.

ISPARTA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

25947440-130-4

22/04/2014

Konu

:

Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamaları

 

         

 

            İlgide kayıtlı yazınızla; vakfınıza ihtiyaç olan 330-S Tek Kabin 128 TS.EURO 5 Motor Klimalı Ford Transit taşıt almak istediğinizi, Bakanlar Kurulunun 04.11.1990 tarih ve 90/1112 sayılı kararıyla vergi muafiyeti tanınan vakıflardan biri olduğunuzdan bahisle, satın alacağınız bu taşıt için vakfınıza Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi muafiyetinin uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

            I- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 17/2-b maddesinde ise; genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, döner sermayeli kuruluşlara, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, siyasi partiler ve sendikalara, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıklarına, kamu menfaatine yararlı derneklere, tarımsal amaçlı kooperatiflere ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları ile fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

            Söz konusu istisna hükmü, Kanunun 17/2-b maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan bedelsiz teslimlere yönelik olup, bedel karşılığında yapılacak mal teslimi ve hizmet ifalarını kapsamadığından; Vakfınız tarafından bir bedel karşılığında yapılan taşıt alımı genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi bulunmaktadır.

             II- ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun (1/1) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalatı, imalatçılar tarafından teslimi veya ÖTV uygulanmadan önce müzayede suretiyle satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur.

            Aynı Kanunun "İstisnalar" başlıklı ikinci bölümünün 5, 6, 7 ve 7A maddelerinde ise ÖTV'den istisna olan işlemler ve Kanuna ekli listelerdeki mallarla ilgili ÖTV istisnasından yararlanacak kişi ve kurumların kimler olduğu belirlenmiştir.

            Diğer taraftan, Kanunun "İstisnaların Sınırı ve Yetki" başlıklı (10/1) maddesinde, özel tüketim vergisine ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Bu çerçevede, ÖTV Kanununda ekli listelerdeki malların Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, vakıf hizmetlerinde kullanılmak üzere ilk iktisap kapsamında teslimine yönelik bir istisna düzenlemesi yer almamaktadır.

            Buna göre, vakıf hizmetlerinde kullanılmak üzere ilk iktisabı yapılacak söz konusu taşıtın Vakfınıza ilk iktisap kapsamında teslimi genel hükümler çerçevesinde ÖTV'ye tabi olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.