T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
21152195-130-187
|
11/04/2014
|
Konu
|
:
|
Polyester Sapan KDV Oranı
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İthal edeceğiniz 56.09.00.00.00.00. G.T.İ.P. numaralı "Polyester Sapan" için uygulanacak KDV oranlarının bildirilmesi istenilmektedir.
KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, 1/2 nci maddesine göre de her türlü mal ve hizmet ithalatı KDV'ye tabidir.
KDV oranları, anılan Kanun'un 28 inci maddesi ile Bakanlar Kuruluna verilen yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararname eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.
Söz konusu Kararname eki II sayılı listenin, "B) Diğer Mal ve Hizmetler" bölümünde;
- 4. sırasında "Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler,"
- 5. sırasında "Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç),"
sayılmıştır.
TGTC'nin 5609.00.00.00.00 "Tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen 54.04 veya 54.05 pozisyonlarındaki iplikten, şeritten veya benzerlerinden eşya ile sicimler, kordonlar, ipler ve halatlar" G.T.İ.P. No.sunda sayılmıştır.
Söz konusu eşyaların kullanıma hazır hale getirilmeden, bir diğer ifade ile aparatlı veya aparatsız olarak birleştirilmeden önceki hallerinin;
- Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örülmüş veya dokunmuş her nevi mensucat, vatka ve keçe ile bunların söz konusu maddelerle emdirilmiş, sıvanmış veya lamine edilmiş olması halinde KDV oranları, II sayılı listenin, "B) Diğer Mal ve Hizmetler" bölümünün 4. sırasında sayılan mensucat-kordela-kordon kapsamında değerlendirilerek, teslimi % 8 oranında,
- Herhangi bir mensucat, vatka veya keçe olmaksızın sentetik, suni, kauçuk veya yapışkan gibi diğer maddelerin doğrudan ısı ile veya diğer şekillerde kimyevi maddelerle tabaka, levha, şerit şeklinde hazırlanmış olanları, II sayılı listenin "B" bölümünün söz konusu sıraları kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, genel oranda (%18),
KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.
Diğer taraftan, ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne müracaat edilerek 13.03.2008 tarih ve 26815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10 Seri No'lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 07.11.2008 tarih ve 27047 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11 Seri No'lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgi talebinde bulunularak, ithal edilen eşyanın TGTC'de hangi GTİP No'sunda olduğunun tespit ettirilmesi gerekmektedir.
Buna göre Şirketiniz tarafından 5609.00.00.00.00 G.T.İ.P. No.su ile ithal edildiği (dilekçeniz ekinde yer alan Gümrük Beyannamesi örneğinden ) anlaşılan eşya (polyester sapan) KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "B) Diğer Mal ve Hizmetler" bölümünün 5. sırası kapsamında değerlendirileceğinden, teslimleri %8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.
Ancak, söz konusu eşyaların farklı bir GTİP No'sunda olduklarının tespiti halinde ise durumun Başkanlığımıza intikalinde KDV oranlarının ayrıca değerlendirileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|