Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ekonomide hedeflere estetik müdahale geldi (04.05.08) PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2008

 

Hükümet, milli gelir hesaplarındaki revizyon, GAP, orta vadeli küresel ekonomik ve mali görünümdeki değişim, yeni istihdam paketi gibi nedenlerle ekonomik programı revize etti..

Hükümet, IMF ile yeni program öncesinde, iç ve dış piyasalara yön vermek için 55 aylık yol haritası hazırladı. Milli gelir hesaplarındaki revizyon, orta vadeli küresel ekonomik ve finansal görünümdeki değişim, yeni istihdam paketi, GAP yatırımları dikkate alınarak oluşturulan ve 2008-2012 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Çerçeve'nin en önemli bölümünü faiz dışı fazla hedefindeki değişiklik oluşturdu. Bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 4.2 olarak öngörülen faiz dışı fazla hedefini yüzde 3.5'a çekildi.

FA
İZ DIŞI FAZLA DÜŞECEK
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte yeni mali hedefleri açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "IMF olsa da olur olmasa da. Faiz dışı fazla sihirli bir rakam değil" dedi. Tek haneli düşük enflasyon hedefinden vazgeçilmeyeceğini söyleyen Şimşek ise "Türkiye'de durgunluk var demek için henüz çok erken" yorumunu yaptı. Bu yıl yüzde 5.5 olarak planlanan faiz dışı fazla yeni milli gelir hesaplamasına göre yüzde 4.2'ye çekildi. Orta Vadeli Mali Çerçeve'de ise faiz dışı fazla yüzde 3.5 olarak ilan edildi. Bu oran 2009'da GSYİH'nin yüzde 3'ü, 2010'da yüzde 2.7'si, 2011'de yüzde 2.5'i, 2012'de ise yüzde 2.4'ü olacak.

İHTİYATLI HEDEFLER
Hükümet, orta vadede ihtiyatlı iyimserlik içeren hedefler koyarken 2007'de GSYİH'nin yüzde 38.8'i düzeyinde gerçekleşen AB tanımlı kamu borç stoku bu yıl yüzde 37'ye, 2012'de ise yüzde 30'a kadar inecek. Bütçe gelirlerinin GSYİH'ya oranı, 2008- 2012 döneminde GSYİH'nin yüzde 20'si dolayında istikrarlı seyir izleyecek. Bu tablo, yeni vergi getirilmemesi ancak kayıt dışı ekonominin daraltılması anlamına geliyor. Özelleştirme portföyündeki kuruluşların azalmasına paralel olarak önümüzdeki yıllarda özelleştirme gelirleri gerileyecek.

FDF sihirli bir rakam değil

Faiz Dışı Fazla'nın (FDF) sihirli bir rakam olmadığını ifade eden Bakan Unakıtan, revizyonun mali disiplinde gevşeme şeklinde yorumlanamayacağını belirterek, şunları söyledi: "Ekonomik hedeflerdeki değişim, gelir ve giderlerini etkileyen politika kararlarındaki değişikliğe dayanıyor."

 

'Avrupa % 4-5 büyüme için takla atabilir'

Bakan Unakıtan şu mesajları verdi:

* Avrupa ülkeleri % 4-5 büyüme için takla atard
ı.

* Pani
ğe kapılmayın. Yavaşlama vergi gelirini etkilemez.

* Bütçe aç
ıklarının GSYİH'ye oranı yüzde 3'ün altında olursa korkulacak bir durum olmaz.

 

'Merkez Bankası ile takım ruhu içinde çalışıyoruz'

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, orta vadede, kamu borç stokunu aşağı çekerek, parasal ve mali disiplin sağlayarak, Türkiye'nin rekabet gücünü, istihdamı, verimliliği ve altyapı yatırımlarını artırmak olduğunu söyledi ve şu mesajları verdi:

* Tak
ım ruhu: Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'na desteğimiz sonuna kadar devam edecek. Bağımsızdır. Merkez Bankası ile birlikte, fiyat istikrarı ve sürdürülebilir büyüme için 'takım ruhu' içinde çalışacağız.

* Yeni ç
ıpa: IMF, birkaç ay Türkiye'nin performansını değerlendirecek. Hükümet olarak, alternatiflerden biri olan İhtiyati Stand By seçeneği üzerinde düşüneceğiz, Orta Vadeli Mali Çerçeve ile Türkiye'nin önüne, 5 yıllık bir perspektif koyduk. Bu Orta Vadeli Mali Çerçeve, Türkiye ekonomisi için yeni bir çıpadır.

"GAP'a 1 milyar YTL aktaracağız"

ŞİMŞEK konuşmasını şöyle sürdürdü:

* Hazine
şoklara dirençli: Sabit getirili YTL enstrümanları ile yapılan borçlanmaların 2002 yılında yüzde 15.5 olan oranından, geçtiğimiz ay itibarıyla, yüzde 35'lerin üzerine çıktığını görüyoruz. Bu, kamu borç yönetiminde geldiğimiz aşamanın ve dışsal şoklara karşı yüksek direncimizin çok net bir göstergesi.

* GAP'a kaynak aktar
ımı: Orta Vadeli Mali Çerçeve'de, GAP'ın önemli bir yeri olacak. GAP'a aktarılacak kaynaklarla, tarımdaki üretimi ve rekabeti arttırmayı, ayrıca istihdamın da çoğalmasını hedefliyoruz. GAP'a bu yıl 1 milyar YTL'lik ilave kaynak verilecek. Önümüzdeki yıllarda ise GAP'a yıllık 3 ile 4 milyar YTL'lik mali kaynak aktarılacak.

'Tek haneden hiç uzaklaşmadık'

BAKAN Şimşek şu mesajları verdi:

Stagflasyon söz konusu de
ğil: Türkiye'de, 'stagflasyon var' demek için henüz çok erken. Ekonomide ciddi bir yavaşlama olduğuna dair bir işaret yok. İmalat ve ihracat artış gösteriyor. Enerji ve gıda fiyatlarındaki yüksek artıştan kaynaklanan şoklar enflasyon üzerinde büyük etkiye sahip.

Fiyat istikrar
ı önemli: Bizim için fiyat istikrarı çok önemli. Altyapı yatırımları, kısa dönemde enflasyon üzerinde olumsuz bir etkide bulunsa da orta vadede enflasyonu aşağıya çeker. Hiç bir şekilde yüksek enflasyona razı olmayacağız. Düşük tek haneli enflasyon hedefinden kesinlikle uzaklaşmış değiliz.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,A7D7CE0A1F264A338E17A15C71FE6ADD.html