T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
39044742-KDV.17 madde-807
|
07/04/2014
|
Konu
|
:
|
Deri serbest bölgesinde faaliyet gösteren firma tarafından faaliyet ruhsat tarihinin uzatımında KV, KDV'den istisna olup olmayacağı.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ............................................ile faaliyet gösterdiğiniz, 19/11/2003 tarihinde alınan 10 yıllık faaliyet ruhsatının başlangıç tarihi aynı kalmak üzere 25/07/2010 tarihinde 15 yıl olarak süresinin uzatıldığı belirtilerek, ruhsatın bitiş tarihi olan 19/11/2013 tarihi iken 19/11/2018 tarihine kadar uzatılan süreden dolayı kurumlar vergisi, KDV ve gelir vergisi muafiyetinizin devam edip etmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında;
"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin,
a) Bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri kazançları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi kapsamında yapılacak tevkifata etkisi yoktur.
..."
hükmüne yer verilmiştir.
Serbest Bölgeler Kanununda yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamaların yer aldığı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.12.3.8.3. Faaliyet ruhsatlarında belirtilen sürenin uzatılması" başlıklı bölümünde, serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 06.02.2004 tarihi itibarıyla faaliyet ruhsatlarında öngörülen sürenin sonuna kadar kurumlar vergisi istisnasından yararlanabilecekleri; bu tarihten sonra inşaat süresi ile ilgili süre uzatımları hariç olmak üzere mükelleflerin faaliyet süresinin çeşitli nedenlerle uzatılması durumunda, istisna süresinin uzamasının söz konusu olmayacağı ifade edilmiştir.
Buna göre, serbest bölgede gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen kazançlar nedeniyle, 19/11/2003 tarihi itibarıyla faaliyet ruhsatında öngörülen sürenin sonuna kadar kurumlar vergisi istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, deri serbest bölgesindeki faaliyetinizden dolayı, faaliyet ruhsatınızın süresi 15 (onbeş) yıla çıkarılmış olsa da, istisna süresinin uzaması söz konusu olmayacağından ruhsatın bitiş tarihi olan 19/11/2013 tarihinden itibaren elde ettiğiniz kazançlarınıza kurumlar vergisi istisnası uygulanması mümkün değildir.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
- 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,
- 16/1-c maddesine göre, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların KDV ye tabi olmayacağı,
- 17/4-ı maddesi ile serbest bölgelerde verilen hizmetlerin KDV den istisna olduğu ,
hükme bağlanmıştır.
Konuyla ilgili olarak yayımlanan 93 Seri No.lu KDV Genel Tebliğin "Serbest Bölgelerde Katma Değer Vergisi Mükellefiyeti" başlıklı 4. maddesinde;
"...
Öte yandan, KDV Kanununun 16/1-c maddesi gereğince serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallar ile 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasının (ı) bendi uyarınca serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV den müstesnadır.
Bu hükümler uyarınca, münhasıran serbest bölgede faaliyet gösteren ve dolayısıyla işlemleri KDV den istisna olan işletmelerin KDV açısından mükellefiyet tesis edilmesine gerek bulunmamaktadır." denilmektedir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; serbest bölgede faaliyet gösterilip gösterilmediğine, bir başka deyişle serbest bölgede faaliyette bulunma ruhsatının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, serbest bölgede yapılan teslim ve hizmetler KDV den istisna oduğundan faaliyet ruhsatınızın süresi dolmuş olsa dahi serbest bölgede yapacağınız teslim ve hizmetler vergiden müstesna olup bu işlemler nedeniyle adınıza KDV mükellefiyeti tesis ettirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|