T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
45404237-130[I-13-106]-89
|
02/04/2014
|
Konu
|
:
|
Serbest bölge dışındaki firma tarafından serbest bölge içinde bulunan firmaya verilen işgücü temin hizmetinde KDV.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin ... sunduğu işgücü temin hizmeti nedeniyle düzenlenen faturalarda 9/10 oranında katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulandığı, ... firmanızdan temin ettiği bu işgücü ile serbest bölgede faaliyet gösteren ... ye serbest bölgede hizmet verdiği, ARSER tarafından ... adına düzenlenen faturalarda KDV hesaplanmadığı, şirketinizce düzenlenen faturalarda da KDV hesaplanmaması gerektiğinin ... yetkililerince iddia edildiği belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
3065 sayılı KDV 1/1 inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmış olup Kanunun 6 ncı maddesine göre işlemlerin Türkiye'de yapılması; malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade etmektedir.
Kanunun 9/1 inci maddesinde mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, Kanunun 17/4-ı maddesi ile serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV den istisna edilmiştir.
Kanunun 9 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere;
a) KDV mükellefleri,
b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)
sorumlu tutulmuştur.
Öte yandan; 63 Seri No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde;
117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.5) bölümünde, Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı,
Gerçek veya tüzel kişiler faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin edebildikleri; bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde; temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması; temin edilen elemanların (üretim safhalarından herhangi birinde çalıştırılsa dahi), hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması halinde tevkifat uygulanacağı,
İşgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde ise, sadece kendisine verilen işgücü temin hizmetinde tevkifat uygulanacağı,
ifade edilmiştir.
Buna göre, şirketiniz tarafından ... e verilen işgücü temin hizmeti KDV ye tabi bulunmakta olup, söz konusu işgücü temin hizmeti nedeniyle düzenleyeceğiniz faturalarda hesaplanan KDV üzerinden 9/10 oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.
Öte yandan, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3.2.5. bölümünde belirtildiği üzere, işgücü temin hizmeti veren mükelleflerin söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin etmeleri halinde, sadece kendilerine verilen işgücü temin hizmetlerinde tevkifat uygulanacağı tabiidir.
Ayrıca, Türkiye'de yerleşik veya serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar tarafından bilfiil serbest bölge içinde ifa edilen hizmetler vergiden müstesna olup, serbest bölgede faaliyet gösteren şirketlere yurt içinde bulunan firmalar tarafından bilfiil serbest bölge içinde verilen hizmetler KDV Kanununun 17/4-ı maddesi uyarınca KDV den istisnadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|