Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Servis taşımacılığı faaliyetinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2014

Başlık

Servis taşımacılığı faaliyetinde belge düzeni hk.

Tarih

04/02/2014

Sayı

27575268-105[231-2013-141]-62

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

27575268-105[231-2013-141]-62

04/02/2014

Konu

:

Servis taşımacılığı faaliyetinde belge düzeni hk.

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olarak özel ve kamu kuruluşlarına servis işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, hizmet faturasının hizmetin yapıldığı ayda mı yoksa sonraki ayda mı düzenlenmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." denilmektedir.

            Aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 inci fıkrasında, "Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 10 uncu maddesinin (a) bendine göre; vergiyi doğuran olay, malın teslimi ve hizmetin yapılması ile meydana gelmektedir. Aynı maddenin (b) bendinde ise; malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle, (c) bendinde de; kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutat olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması anında meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu hükümler çerçevesinde hizmet ifalarında vergiyi doğuran olay hizmetin ifa edilmesi ile meydana gelmekte olup, faturanın hizmet ifa edildikten itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir.

            Ancak, hizmetin bir vergilendirme döneminden fazla devam etmesi halinde, takvim yılının birer ayından oluşan her bir vergilendirme dönemi itibariyle katma değer vergisi hesaplanacak ve verilen hizmetlere ilişkin fatura, aylık ödeme tutarı dikkate alınarak vergilendirme döneminin (ayın) son gününden itibaren 7 gün içerisinde tanzim edilecektir. Faturanın izleyen vergilendirme döneminde düzenlenmiş olması işleme ait verginin vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu dönemde beyan edilmesine engel teşkil etmeyecek, fatura izleyen vergilendirme döneminde düzenlenmiş olsa dahi işleme ait vergi hizmetin ifa edildiği vergilendirme dönemine ait 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenecektir.

             Ayrıca 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.4.3.1.1.) bölümündeki açıklamalara göre tevkifata tabi tutulan KDV, alıcılar tarafından (genel bütçeli idareler hariç), tevkifata tabi işlemin vuku bulduğu tarihi içine alan vergilendirme dönemine ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilecek ve ödenecektir. Dolayısıyla tevkif edilen KDV tutarı da yukarıda belirtildiği gibi faturanın düzenlendiği vergilendirme döneminde değil vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği (hizmetin bilfiil ifa edildiği) vergilendirme dönemine ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile sorumlu tarafından beyan edilip ödenecek ya da duruma göre Hazine hesaplarına intikal ettirilecektir.

             Ancak, herhangi bir nedenle önceden fatura düzenlenmesi halinde Kanunun 10/b maddesi uyarınca fatura bedeli üzerinden vergi hesaplanacağı ve hesaplanan bu verginin faturanın düzenlendiği vergilendirme dönemine ait beyanname ile beyan edilerek ödeneceği tabiidir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.