T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
|
|
|
Sayı
|
:
|
37009108-130[13. Md.-2013-1626]-8
|
09/01/2014
|
Konu
|
:
|
Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, üniversiteniz döner sermaye işletme müdürlüğüne Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Sermaye Müdürlüğünce yatırım teşvik belgesi verilerek katma değer vergisi (KDV) istisnasından yararlanmanızın uygun görüldüğü, ancak üniversiteniz döner sermaye işletme müdürlüğünün KDV istisnasından yararlanıp yararlanmayacağı hususunda tereddüt oluştuğu belirtilerek konu ile ilgili Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
KDV Kanununun 13/d maddesinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri KDV den istisna edilmiş, istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalara 69, 87 ve 97 Seri No lu KDV Genel Tebliğleri ile 60 No.lu KDV Sirkülerinde yer verilmiştir.
Söz konusu istisna hükmünün uygulanabilmesi için, yatırım teşvik belgesi eki listede yer alan makine ve teçhizatın kısmen de olsa indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılmak üzere satın alınması veya ithal edilmesi gerekmektedir. Yatırım sonucu üretilen malın teslimi veya hizmetin ifası, verginin konusuna girmiyor veya münhasıran kısmi istisna kapsamında yer alıyorsa, bu mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılmak üzere iktisap edilen makine ve teçhizatlar, indirim hakkı tanınan işlemlerle ilgili makine ve teçhizat olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Buna göre, yatırım teşvik belgesi eki listede yer alan makine ve teçhizatın indirim hakkı tanınmayan işlemler yanında indirim hakkı tanınan işlemlerde de kullanılması halinde bunların teslimi Katma Değer Vergisi Kanununun 13/d maddesi kapsamında kabul edilecek ve KDV hesaplanmayacaktır.
Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "1.1.1. Kapsam ve Tanım" başlıklı bölümünde, sarf malzemeleri ve yedek parçalar ile hizmet üretiminde doğrudan ve zorunlu olarak kullanılanlar dışındaki masa, sandalye, koltuk, dolap, mefruşat gibi demirbaşlar makine ve teçhizat kapsamına girmediğinden istisnadan yararlanamayacağı, 87 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A) bölümünde ise, istisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcıların, bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak, KDV mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılacaklarına dair bir yazı alarak, noter veya YMM onaylı örneklerini gümrük idarelerine veya yurt içindeki satıcılara ibraz etmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Öte yandan, 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin "3.3.1. Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükelleflerin KDV İstisnasından Yararlanabilmesi İçin Vergi Dairesinden Alacakları Yazı" başlıklı bölümünün 4. bendinde, daha sonra ihtilaflara neden olmaması için, indirim hakkı tanınan ve tanınmayan işlemleri birlikte yapan mükelleflerin (Devlet üniversite ve hastaneleri, Belediyeler vb.) durumu değerlendirilirken, teşvik belgelerinde yer alan makine-teçhizatın hangi amaçla kullanılacağının mutlaka araştırılacağı ifadesine yer verilmiştir.
Bu açıklamalar çerçevesinde, üniversitenizin KDV mükellefiyetinin bulunması ve özelge talep formunuz eki yatırım teşvik belgesine eki listede yer alan makine ve teçhizatların indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılması şartıyla, söz konusu makine teçhizatların KDV Kanununun 13/d maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak yatırım teşvik belgesi ekinde yer alan ve hizmet üretiminde doğrudan ve zorunlu olarak kullanılanlar dışındaki "Mutfak 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12. Kısım"da yer alan malların (çay otomatı, elektrikli sineklik, çelik tencere, tezgah, sandalye, soyunma dolabı, yemek masası, yemek arabası, bulaşık makinesi, ocak, klima vb.) ise KDV istisnasından faydalanamayacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|