T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
|
|
|
Sayı
|
:
|
35672403-KDV-5-23-156
|
30/10/2013
|
Konu
|
:
|
Merkezi Araştırma Laboratuvarı Altyapı Projesi Kapsamında Yurt Dışından İthal Edilecek Teknolojik Ürünlerin İthalinde Vergi Resim Ve Harç İstisnası
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına sunulan "... Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Altyapı Projesinin" kabul edildiği, proje kapsamında alınacak olan bazı cihazların Türkiye'de üretilmeyen ileri teknoloji ürünler olup yurt dışından ithal edildiği belirtilerek, 06.11.1981 tarih ve 17506 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun mali kolaylıkları düzenleyen 56/c maddesi gereğince gümrük vergisi ile buna bağlı vergi, resim ve harçlar dâhil olmak üzere her türlü vergi, resim ve harçlardan muaf olduğuna dair vergi kanunlarında, yönetmeliklerinde ve tebliğlerinde herhangi bir hüküm bulunmadığından, konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından:
KDV Kanununun;
1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,
1/2 nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu,
16/1-a maddesinde, bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinin KDV den istisna olduğu,
17/2-b maddesinde, Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu,
19/1 inci maddesinde, diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu, KDV ye ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği
hüküm altına alınmıştır.
Buna göre;
1. Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yer alan Üniversitenize, söz konusu proje kapsamında bedelsiz olarak yapılacak her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları, Kanunun 17/2-b maddesi kapsamında KDV den istisna olup, söz konusu teslim veya hizmetlerin yurtdışından temin edilmesi durumunda da, bu teslim ve hizmetler Kanunun 16/1-a maddesi kapsamında KDV den istisna tutulacaktır.
2. Üniversitenize bedeli karşılığında gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından yapılacak mal teslim ve hizmet ifaları, Kanunun 1 inci maddesi kapsamında KDV ye tabi tutulacaktır.
3. 2547 sayılı Kanunun 56/c maddesinde yer alan muafiyet hükmünün, KDV Kanununun 19/1 inci maddesine göre KDV açısından bir geçerliliği bulunmamakta olup, söz konusu maddeye istinaden KDV istisnasından yararlanılması mümkün değildir.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu Açısından:
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ye tâbi tutulacağı hüküm altına alınmıştır. Kanunun 1/2 nci maddesinde ise, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu belirtilmiştir.
ÖTV ye ilişkin istisnalar, Kanunun 5, 6, 7, 7/A ve Geçici 5. maddelerinde hükme bağlanmıştır.
Kanunun 7/5 inci maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan malların genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi veya bunlar tarafından bedelsiz olarak ithali, 7/6 ncı maddesinde, Kanuna ekli listelerdeki mallardan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5)numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç], geçici ithalat ve hariçte işleme rejimleri ile geri gelen eşyaya ilişkin hükümleri kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithali, vergiden müstesna tutulmuştur.
Ayrıca Kanunun 10/1 inci maddesinde, ÖTV ye ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hükme bağlanmış, uluslararası anlaşma hükümleri saklı tutulmuştur.
Bu hükümlere göre, ÖTV Kanununun 7/5 inci ve 7/6 ncı maddeleri kapsamında yapılacak ithalatlar ÖTV den istisnadır. Ancak 2547 sayılı Kanunun 56/c maddesinde yer alan muafiyet hükmünün ÖTV açısından bir geçerliliği bulunmamakta olup, bu maddeye istinaden ÖTV istisnasından yararlanılması mümkün değildir.
Damga Vergisi Kanunu Açısından:
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 56 ncı maddesinin (c) fıkrasında, "Yükseköğretim üst kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı kuruluşlar ve birimler tarafından eğitim, öğretim ve araştırma amacı ile yurt içinde bulunmamak veya üretimi yapılmamak kaydı ile ithal edilen makina, alet, cihaz, ecza, malzeme ve yayınlar ile bağış yoluyla yurtdışından gelen aynı cins malzemeler, gümrük vergisi ile buna bağlı vergi, resim ve harçlar dâhil olmak üzere her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır." hükmü yer almaktadır.
Anılan hüküm çerçevesinde, eğitim, öğretim ve araştırma amacıyla, yurt içinde bulunmamak ve üretimi yapılmamak kaydıyla doğrudan ithal edilen makina, alet, cihaz, ecza, malzeme ve yayınlar ile ilgili işlemler sebebiyle yükseköğretim üst kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı kuruluş ve birimlere bu ithalat işlemleri sebebiyle muafiyet tanınmış bulunmaktadır.
Bu itibarla,
- Yurt içinde bulunmaması veya üretiminin yapılmaması,
- Eğitim, öğretim ve araştırma amacıyla getirildiğinin kabulü,
- Bunların ithalatının doğrudan Üniversiteniz tarafından yapılması
kaydıyla, "... Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Altyapı Projesi" kapsamında söz konusu cihazların yurt dışından satın alınmasına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların (ihale kararı, sözleşme ve yurtdışındaki firma tarafından gönderilen faturaların bedellerinin ödenmesi sırasında düzenlenen kağıtlar) damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|