T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
|
|
|
Sayı
|
:
|
39044742-YMM GENEL-1648
|
04/10/2013
|
Konu
|
:
|
Defter ve belgelerin muhafaza süresinin dolmuş olması nedeniyle, imalatçı konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar karşıt incelemenin yapılamaması
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, KDV iadesi tasdik hizmeti verdiğiniz ...İthalat İhracat Tic. Ltd. Şti.'nin ... Makine San. Ltd. Şti.'nden 2. el beton santrali aldığı ve aynı dönemde ihracatının yapıldığı, ... Makine San. Tic. Ltd. Şti.'nin ise söz konusu emtiayı ... Sey. İnş. Tic. A.Ş.'den, ... Sey. İnş. Tic. A.Ş.'nin ise 5/9/2000 tarihinde ...'den satın aldığı ancak, ...'in bu dönemlere ait defter ve belgelerin muhafaza süresinin dolmuş olması nedeniyle imalatçı konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar karşıt incelemenin yapılamadığı belirtilmiştir.
Bilindiği üzere 20, 27, 29 ve 34 Seri No.lu SM, SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğleri ile KDV İadesi Tasdik Raporlarında ve eki karşıt inceleme tutanaklarında yer alması zorunlu bilgilerin neler olduğu ve hangi durumlarda iadeden tenzil yapılacağı hususları belirtilmiştir.
20 Sıra No.lu Genel Tebliğin A/5 bölümünde, 1 ve 15 Sıra No.lu Tebliğlerde belirtilen katma değer vergisi iadelerine ilişkin işlemlerin tasdikinde, yeminli mali müşavirlerin karşıt incelemeleri ihracat konusu mal ve hizmetin imalatçısı (üreticisi) konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar yapacakları belirtilmiştir.
27 Sıra No.lu Genel Tebliğin II/5 bölümünde ise, KDV iadesi tasdik işlemlerinde indirilecek KDV'nin %80 veya daha fazlasına tekabül eden mal ve hizmet alımları ile ilgili karşıt incelemelerin yapılmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.
Aynı Genel Tebliğin; "Karşıt İncelemelerde Uyulacak Esaslar''başlıklı bölümünde ise;
"Karşıt incelemede amaç tasdike konu işlemin gerçek mahiyetinin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Örneğin, KDV iadesi işlemlerinde karşıt incelemenin amacı, iade ya da mahsup edilecek KDV tutarını doğru olarak belirlemek, tam tasdik kapsamında yapılan karşıt incelemenin amacı ise gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde yer alan matrah ve vergiye ilişkin tutarların doğruluğunu sağlamaktır.'' ifadesine yer verilmiştir.
29 Sıra No.lu Genel Tebliğin II/1 bölümünde de, ''İndirilecek KDV'nin üçte biri veya daha fazlasının karşıt inceleme zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan mal veya hizmet alımlarından kaynakladığı hallerde karşıt inceleme zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan mal ve hizmet alımları ile ilgili indirilecek KDV'nin yarısına tekabül eden mal ve hizmet alımları ile ilgili karşıt inceleme yapılması yeterli olacaktır. Bu durumda karşıt inceleme kapsamındaki mal ve hizmet alımlarına ilişkin karşıt incelemelerle %80 oranının sağlanması ile yetinilmesi mümkün bulunmaktadır. Şu kadar ki, karşıt inceleme kapsamında bulunan mal ve hizmet alımları tutarı ile %80 oranına ulaşılamadığı hallerde bu oranın sağlanıp sağlanmadığı dikkate alınmayacaktır."
34 Sıra No.lu Genel Tebliğin B bölümünde ise,
"Ancak, yeminli mali müşavirlerce katma değer vergisi iadesi tasdik işlemlerinde mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak yapılan karşıt incelemelerle (karşıt inceleme zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan kurum ve kuruluşlardan yapılan mal ve hizmet alımları toplamı dahil) %80 oranına ulaşılması yeterli olacaktır. Bu durumda, kalan %20' lik kısım içerisinde belli miktarı aşması nedeniyle karşıt inceleme yapılması zorunluluğu bulunan belgeler mevcut olsa bile, sorumluluk yeminli mali müşavire ait olmak üzere, %80 oranı ile yetinilmesi mümkün bulunmaktadır.'' hükümlerine yer verilmiştir.
Benzer konuda Bakanlık Makamı'ndan alınan 9/3/1999 tarih 8750 sayılı yazıda;
"...
Bu itibarla, İliniz ... Vergi Dairesi mükellefi bulunan ...'nin defter ve belgelerinin yanmış olması nedeniyle karşıt inceleme yapılamadığı ifade edilmekte ise de, 20 Seri No.lu Tebliğe uygun olarak ihracat konusu mal ve hizmetlerin imalatçısı konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar karşıt incelemelerin tamamlanması ve genel esaslara uygun bulunması halinde Katma Değer Vergisi İadesi Tasdik Raporu'na göre işlem yapılması mümkün olabilecektir. Aksi takdirde ...'nin ...firmasından satın aldığı mallara ait katma değer vergisinin iadesi söz konusu olamayacaktır.'' denilmektedir.
Buna göre, ihracat konusu mal ve hizmetlerin imalatçısı konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar karşıt incelemelerin yapılması ve genel esaslara göre uygun bulunması halinde, Katma Değer Vergisi Tasdik Raporu'na göre işlem yapılması mümkün olabileceğinden, defter ve belgelerin muhafaza süresinin dolmuş olması nedeniyle ihracatçının mal ve hizmet temin ettiği imalatçı konumundaki alt mükellefin bir alt kademesi durumundaki mükellef hakkında karşıt inceleme yapılmaması halinde, bu mükelleften olan alımlara isabet eden KDV'nin iadesi söz konusu olamayacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|