- Y kuşağı: Yeni neslin eğilimleri ve beklentileri neler? Yaşam tarzlarında öne çıkan unsurlar hangileri? İş yaşamından ve kullandıkları ürün ve hizmetlerden neler bekliyorlar? Markaların onlar için önemi ne? Bugünlerde birçok işletmenin anlamaya çalıştığı konulardan bir tanesi bu.
Talep etmeyi bilen bu kuşağın üyeleri, ilk günden itibaren eğlenceli ve anlamlı işyerleri istiyorlar. Bürokrasiden hoşlanmıyorlar, uzun toplantılara katılmak ve toplantıların organizasyonuyla günlerce uğraşmak onların yaşam biçimlerine hiç de uygun değil. Anında mesajlaşma sistemleri, dinamik sosyal ağlar varken e-mail onlar için son derece klasik bir iletişim aracı. Alanlarında lider olan işletmeler işte bu nedenle çalışanların motivasyonunu ve iş tatmini yükseltebilmek, yetenekli çalışanlar tarafından tercih edilebilen işletmeler olabilmek için esnek organizasyonlar yaratmanın peşindeler.
Aynı zamanda marka sadakatinin bu dönemde oluşmaya başladığının farkında olan işletmeler onlarla bu yaşlarda doğru iletişim kurulmasının hayat boyu sürecek, marka sadakati yüksek müşteriyi de beraberinde getireceğini biliyorlar.
Gençliğin önemli bir segment olduğunu fark eden şirketlerin çalışanları ve üst düzey yöneticileri ise genellikle gençlik yaşını geçmiş olan kişilerden oluşuyor. Bu da gençliği anlamak, eğilimlerini gözlemlemek açısından özel araçlara ihtiyaç duyulmasını beraberinde getiriyor. Etrafınıza baktığınızda işletmelerin son zamanlarda gençlere yönelik düzenledikleri aktivitelerde, üniversite öğrencilerinin katılımına yönelik açılan yarışmalarda bir artış olduğunu göreceksiniz. Üniversitelerde düzenlenen kariyer günlerinde ise bir değişim eğilimi var. İşletmeler, gençlerle daha fazla vakit geçirmelerini sağlayacak hafta sonu aktiviteleri organzie etmeye başlıyorlar. Bu organizasyonlar işletmelerin hem hedef kitlelerini tanımalarını hem de genç yetenekleri tespit etmelerini, onlara ulaşmalarını ve onlarla olan ilişkilerini doğru bir adımla başlatmalarını sağlıyor.
- Yetenek yönetimi: Günümüzde önde gelen ya da öne çıkmayı hedefleyen işletmeler başarıyı getirecek en önemli unsurlardan birisinin yetenekli çalışanları işletmeye çekmek ve onları elde tutmak olduğunun farkındalar. Yetenekli çalışanları sadece ikramiye, sağlık sigortası gibi imkanlarla elde tutamayacaklarını farkeden işletmeler bu çalışanlarının beklentilerini karşılayabilmek ve onları rakiplerine kaptırmamak için planlar yapmaları gerektiğinin bilincindeler. Üstelik artık iş piyasasına giren donanımlı ama deneyimsiz bazı gençler de yüksek beklentilerle ve talepkar bir tutumla iş görüşmelerinde yer alıyorlar. Bu yetenekli ve parlak gençleri işletmeye çekebilmek büyük önem kazanıyor.
PricewaterhouseCoopers 11. Küresel CEO Araştırması'na göre CEO'ların iş stratejilerini uygulamasındaki zorlukların başında insan kaynaklarının kritik rolü öne çıkıyor. Dünya genelinde CEO'ların yüzde 62'si kuruluşlarının çalışanları işe alma, motive etme ve geliştirme yöntemlerini değiştirmesi gerektiğine inanıyor.
Teknik ve iş uzmanlığına bir arada sahip olan yetenekler, küresel ölçekte bulunması en zor çalışan tipi. Bunu yeterli küresel deneyim, yönetim becerisi, yaratıcı beceriler ve risk yönetimi kabiliyetine sahip çalışanlar takip ediyor. Şirketlerin tepesindekiler, özellikle artan belirsizlik ve riskin kazanca, sürekliliğe dönüşebilmesi için çeşitlenen farklı yeteneklere ihtiyaç duyuyor. Çalışma hayatına hızla ve büyük sayılarda girmeye başlayan yeni nesil ile de geleceğin yönetim anlayışı bambaşka bir şekle giriyor.
- Esnek çalışma: Küreselleşme, artık Türkiye'den başarılı yöneticilerin şirketlerinin faaliyet gösterdikleri birkaç bölgeyi birden yönetmeye başlamaları ve hatta bunu Türkiye'de ikamet ederek yapmaları iş yaparken mekan bağlılıklarının sorgulanmasına yol açtı. Artık internetin, telefonun olduğu her yer sizin ofisinizi ifade ediyor. İşler, uygulamalar, toplantılar mekandan bağımsız hale geliyor. İstanbul'daki ofisinizden Yunanistan'daki ya da Romanya'daki operasyonların yönetiminde yer alabiliyorsunuz. Bu durum aslında çok daha verimli bir çalışma biçimini de beraberinde getirebiliyor. Ve rakiplerinizin gerisine düşmemek için bu alandaki yeni teknolojileri takip etmeniz ve kendinizi bu durumlara uyarlamanız gerekiyor.
http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=55