Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Çocukları erken sigortalatmak bazen de dezavantaj' (07.05.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Mayıs 2008

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Tahsin Güney, çalışmadığı halde çocuklarını daha erken yaşta emekli olmaları için sigortalatmaya çalışan aileleri uyardı. Güney, uygulamanın yasal olmamasının yanı sıra bazen dezavantaj da sağlayabildiğini belirtti.

Güney, "Şu anda da bazı sektörlerdeki şirketler, kadrolarını gençleştirmek için emekliliği hak etmiş çalışanlarını işten çıkarıyor. Örneğin 48 yaşındaki bir vatandaş yüksek ücret alırken, bir anda emekli maaşı almak durumunda kalıyor. Bu kişilerin bazıları, aileleri tarafından çalışmadıkları halde önceden sigortalattırıldıkları gerekçesiyle davalar açıyor" dedi.

Çocuğunu sigortalatmak için SGK'ya yapılan yoğun başvurulara ilişkin olarak Referans'ın sorularını yanıtlayan Güney, çalışmayan çocukların saptanmasının küçük yaştaki çocuklar için çalışma alanlarının çok sınırlı olması nedeniyle daha kolay olduğuna işaret etti.

Yetişkinler kayıt altına giriyor

Güney, dizi ve reklam çekimi gibi sanatsal alanlarda çalışan çocukların kontrollerinde; yapılan çekimlerin nerede gösterildiğinin sorulacağını söyledi. Çocuk işçiliği mevzuatının oldukça katı olduğunu ifade eden Güney, işletmelerin para karşılığı olarak çocukları sigortalı yaptığının anlaşılması halinde ise ciddi anlamda yaptırımların uygulanacağını kaydetti. Güney, çocukların yanısıra büyük yaştaki kişilerin de sigortalı olmak için başvuruda bulunduğunu anlatarak, bu kişilerin şimdiye kadar kayıtdışı çalıştığını ve yeni çıkacak kanun nedeniyle bir an önce kayıt altına girmeye çalıştıklarını söyledi. Güney, çalışmadığı halde sigortaya giren kişilerin tespiti halinde ise bu kişilerin yatırdığı primlerinin devlet tarafından geri ödenmediğini ve bu durumun çeşitli yaptırımları olduğunu söyledi. Güney, tasarının yasalaşması aşamasında slogana dayalı olarak adlandırdığı altı doldurulmamış tepkilere karşı zorluk çektiklerini belirtti.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=96496