Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anonim Şirket Ortaklarına SSK' lı olma müjdesi PDF Yazdır e-Posta
11 Temmuz 2015

Image

1479 sayılı Kanuna göre anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları ayrı ayrı Bağ-Kur sigortalısı sayılıyordu.  Bu durum değişti. 1 Ekim 2008’den itibaren anonim şirketlerin sadece yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur sigortalısı kabul edildi.
 

Anonim şirketlerin kurucu ortağı veya yönetim kurulu üyeleri eğer 1 Ekim 2008’den sonra da Bağ-Kur sigortalısı sayılmak istiyorlarsa 1 Nisan 2009 tarihine kadar yazılı talep ile bu hakka sahip olabildi. Altı aylık sürede böyle bir talepte bulunmayanların sigortalılıkları ise 30 Eylül 2008 tarihinde sona ermişti.
 

Bunun yanında yine 5510 sayılı Kanunla 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılanlar 1 Ekim 2008’den itibaren kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/1-a (SSK) sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılamıyorlar.
 

Anonim şirket kurucu ortaklarının istekleri hilafına 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 4/1-b sayılmayacaklarından kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı hizmet akdine tabi çalışmaları halinde 4/1-a (SSK) sigortalısı kapsamında bildirilmeleri mümkün bulunuyor.


Anonim şirket ortağı veya anonim şirket yönetim kurulu üyesi olup da geçici 22 nci madde hükmünden yararlanarak 2008 Ekim’den sonra zorunlu olmadığı halde talebe binaen 4/1-b’den prim ödeyenler de 2015/19 sayılı Genelge ile tanınan hak ile fikir değiştirip iradelerini 4/1-a sigortalısı olma yönünde kullanmak istemeleri halinde 4/1-b sigortalılıkları sona erdirilip 4/1-a sigortalısı olarak bildirilebilecekler. Ali Tezel/Meydan Gazetesi

 


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.