Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankacı, vapur kaptanı ve özel okul öğretmeni artık greve çıkabilecek (08.05.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Mayıs 2008

Hükümet, Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nda değişikliğe gidiyor ve sendikal örgütlenmenin önündeki engeller azaltılıyor..

1 Mayıs'ı "Emek ve Dayanışma Günü" ilan eden Hükümet, çalışma yaşamını kökten etkileyecek bir dizi adım atmaya hazırlanıyor. Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nda kapsamlı değişikliğe gidiliyor. Hafta başında Bakanlar Kurulu'nda görüşülen yasa tasarılarına son şeklini vermesi için Çalışma Bakanlığı görevlendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bir süre önce işçi ve işveren örgütleri ile Bursa'da gerçekleştirdiği zirvede ele alınan sendikalar ve grev-lokavt düzenlemesinde büyük ölçüde mutabakat sağlandı. Sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıran yeni düzenlemelerin en önemli yönünü ise grev yasağının kapsamının daraltılması oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde, "Bankalar, eğitim ve öğretim kurumları ile şehir içi deniz, kara demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde" grevin önü açılıyor. Buna göre, örgütlenme şartının yerine getirilmesi halinde, gerekli hukuki şartlar oluştuğunda, "Bankacılar, özel okul öğretmenleri, belediye otobüsü şoförleri, vapur kaptanları" da greve çıkabilecek. Özel bankalarda çalışan personel, banka kapısına grev kararı asabilecek. İşverenle anlaşma sağlayamazsa finansal hizmetleri durdurabilecek.

Örgütlenme için % 33 yeterli olacak

Mevzuatta şu değişiklikler yapılıyor:

* Bir sendikaya üye olmak veya sendikadan ayr
ılmak için gereken "noter onayı" şartı kaldırılıyor.

* Yabanc
ılara da sendika kurma hakkı veriliyor.

* Sendikalar
ın yurt dışında temsilcilik açmalarına, diğer sendikalarla belli konularda işbirliği yapmalarına imkan tanınıyor.

* Sendikalar
ın aldığı bir günlük yevmiye veya çıplak ücret tutarındaki aidatların serbest bırakılıyor. Aidatları sendikaların belirlenmesi öngörülüyor.

*
İşkolunda aranan yüzde 10 baraj şartı kaldırılıyor.

* Sendikalara üye olma ya
şı 16'dan 15'e düşürülüyor.

*
İşveren sendikaları ile işçi sendikalarını karşı karşıya getiren nokta ise iş yerinde örgütlenme şartında düğümleniyor. İşverenler, iş yerinde sendikal örgütlenmenin gerçekleşmesi için yüzde 50+1 şartından taviz vermiyor. İşçiler ise yüzde 33 oranında örgütlenmeyi yeterli görüyor.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,1495890BA9374762B9619722F3FE5D4C.html