Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veysi Seviğ - Veto edilen meslek yasası değişikliği (09.05.2008) PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2008

Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında"ki yasa 01.05.2008 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş, ancak söz konusu yasa 07.05.2008 tarihinde Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından veto edilerek Meclis'e geri gönderilmiştir.

Söz konusu yasal değişiklik, basında yer alan duyurulardan da anlaşılacağı üzere meslek mensupları tarafından olumlu karşılanmamış, tam aksine eleştiri konusu yapılmıştır. Ayrıca yasal değişikliğe neden olan çalışmalarda meslek mensuplarının görüşleri alınmamıştır.

Mesleki faaliyetin yasal güvenceye kavuşturulduğu 1989 yılından bu yana geçirdiği evreler ve eriştiği güvenirlilik düzeyi ulusal alanda olduğu kadar uluslararası alanda da takdir kazanmıştır.

Mesleğin hukuki oluşumunda, başta oluşuma önderlik edenler olmak üzere meslek odalarının ve TÜRMOB'un kurucu ve yöneticileri özverili çalışmaları ile bugünkü mesleki kazanımların liderleri olarak kabul edilmektedirler.

Dünya üzerinde giderek önem kazanan benzer özellikteki meslek faaliyetler ve örgütlenmeler karşısında ülkemizde de varlığını hissettiren ve kabul ettiren bir örgütlenmenin daha etkin bir biçimde faaliyette bulunmasına ve hukuki açıdan çağdaş nitelikte bir güvenceye kavuşturulmasında sayısız yarar vardır.

Yaşanan deneyimlerden de anlaşılacağı üzere "Muhasebecilik, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik" meslek mensupları hukuksal açıdan güvenilir bir çalışma ortamında daha verimli çalışabilmekte ve böyle bir çalışma ortamında kayıtdışılık etkinliğini kaybetmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından veto edilerek Meclis'e geri gönderilen 5760 sayılı yasa bu bağlamda uygulamada meslek mensupları arasında ayırımcılığa neden olabilecek ve çözümlere yol açabilecek bir özellik göstermektedir.

Kaldı ki Birlik Genel Kurulu'nda odalardan katılacak temsilci sayısının belirlenmesine yönelik olarak yapılmış bulunan düzenlemenin adil olduğunu söyleyebilme olanağı yoktur.

Meslek mensuplarının yasadışı bazı sorunların giderilmesine yönelik düzenlemelere yasa içerisinde yer verilmemiştir.

Günümüzde meslek mensupları yaptıkları işin bedelini tahsil etmede sorun yaşamakta bazı hallerde alacaklarını ayni olarak tahsil etmek zorunda kalmaktadırlar.

Oysa meslek mensuplarının faaliyet konuları güvenilir mali tablo ve rapor üretimine yöneliktir. Bu tür faaliyetler aynı zamanda kamusal işlemler açısından önem arzetmektedir.

Meslek mensuplarının gelirleri açısından kayıtlarını tututkları veya denetimini yaptıkları gerçek ve tüzel kişilere tahsilatla bağımlı kılınmaları yerine, yaptıkları iş dolayısıyla hak ettikleri ve sözleşmeyle belirlenmiş bulunan ücretlerini Meslek birliklerinin banka hesaplarına yatırımları zorunluluğunun getirilmesini sağlayan bir yasal düzenlemeye gereksinim vardır.

Böyle bir olanağın sağlanması halinde meslek mensuplarının hakettikleri ücretler meslek odalarının banka hesabına yatırılacak, meslek mensuplarında ücretlerini bankadan çekebileceklerdir. Bu hizmet karşılığında meslek odaları belli bir komisyon alabilir.

Meslek mensubunun sözleşme gereği hakettiği ücreti yatırmayanlardan bu alacağı meslek odalarının aramaları ve belli süre içerisinde hesaba yatırılmayan bedelin cebri icra yoluyla tahsiline olanak sağlayan ayrı bir hükme yasa içerisinde yer verilmesinde yarar vardır.

Zaman zaman özellikle mali idare mükelleflere şifai veya yazılı olarak matrah artırımı isteminde bulunabilmektedir. Bir meslek mensubu tarafından imzalanan bir beyanname veya rapor ile ilgili olarak idarenin matrah artırımı isteminde bulunması halinde, beyannameyi imzalayan veya rapor düzenleyen meslek mensubunun itibarı sarsılmakta ve hatta bu bağlamda mükellefleri tarafından söylenen kinayeli sözlere muhatap olmaktadırlar.

Esasında meslek yasasında yapılacak bir değişiklikte herşeyden önce meslek mensuplarının mesleki faaliyetleri nedeniyle haksız ithamlarla karşı karşıya kalmamaları için ayrı bir hükmün konulmasında da yarar vardır.

Meslek yasasında değişiklik yapan yasanın Cumhurbaşkanlığı makamınca veto edilmesi ile birlikte yeni bir olanak ortaya çıkmıştır.

Buna göre kısa bir zaman aralığı içerisinde meslek elemanlarının sorunlarına çözüm sağlayacak önerileri de içeren yeni bir değişiklik tasarısının hazırlanması gerekmektedir. Söz konusu tasarının hazırlanmasında meslek mensuplarının fikirlerinin de alınması halinde yapılacak değişikliklerin daha yararlı olacağı kesindir.

Yapılacak yasal düzenlemeler ve değişiklikler çerçevesinde mesleki faaliyetin adeta vesayet altına alınması istek ve davranışlarından da kaçınılması gerekmektedir. Çünkü bu tür mesleklerde esas bağımsız kalabilmektir. Bağımsızlığı sağlacak olan önce yasa ve buna paralel olarak uygulamadır.  

"Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında"ki yasa 01.05.2008 tarih...

( KB)

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=96670&YZR_KOD=157