Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hakan ÜZELTÜRK - TÜRMOB'un ısrarı sonuç verdi (09.05.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2008

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

1.5.2008'de kabul edilen 5760 sayılı "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Abdullah Gül tarafından 20. maddesiyle 3568 sayılı kanuna eklenen geçici 10. maddenin bir kez daha görüşülmesi için TBMM Başkanlığı'na geri gönderildi.

TÜRMOB tarafından bir süredir yürütülen yasanın onaylanmaması yönündeki çalışmalar da şimdilik sonuç vermiş gözükmektedir. TÜRMOB temel olarak şu taleplerde bulunmaktadır:

1. Halen 6 serbest muhasebeci, mali müşavir odasında seçimli genel kurul gerçekleştirilmiştir. Bu odalar, yürürlükte olan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na göre genel kurula gitmiş, seçim yapmışlardır. Söz konusu kanunda değişiklik öngören yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinde önümüzdeki hafta sonu genel kurullarını yapacak odalar ile gerçekleştirenler arasında ciddi bir eşitsizlik oluşacaktır.

2. Türkiye'nin ve meslek ile meslek mensubunun gelişimi için çalışan serbest muhasebeci, mali müşavir odaları, çok sesliliğin, farklı renklerin yarattığı ve yaratacağı dinamizme inanmaktadır. Farklı düşünen, değişik önermelerde bulunan ve seçim döneminde birbirleriyle kıyasıya yarışan kesimlerin, meslek kurum ve kuruluşlarda temsili çeşitli kurullarda sağlanmaktadır. Bu kesimlerden hiçbirinin karşı tarafı dışlaması, eğitim ve yayınlarında çifte standart uygulaması düşünülemez. Ancak, ülke ve mesleğin gelişimi için üretebilmenin yolu, icra kanadının, bugün Türkiye'nin yönetiminde olduğu gibi karar alabilen ve kararlılıkla uygulayabilen kadrolar oluşturulabilmesinden geçer. Bize dayatılmak istenen nispi temsil sisteminde bu kadroları oluşturmanın mümkün olmayacağı inancındayız.

3. Mesleki alanla ilgili sorunlara çözüm arayışının konunun muhataplarıyla yapılması gerektiği kanısındayız. Genel kurullarına katılımın yüzde 80'leri bulacak kadar dinamik olduğu meslek örgütleri, seçim ve yönetim modellerine kendileri karar verebilmelidir. Demokratik işleyiş için bunun yaşamsal zorunluluğuna inanıyoruz. Dayatmanın ne ülkeye ne odalara ne de meslek mensubuna yararı vardır. 74 bin meslek mensubunun olduğu bir meslek alanının çalışma altyapısı düzenlenirken söz konusu meslek mensuplarının ve onları temsil edenlerin, katkısının alınması gerektiğini düşünüyoruz.

4. Hazırlık sürecinde dışlandığımız, mesleki sorunları gözetmediği gibi ekonominin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak ve maddelerinin önemli bir kısmı odaların seçimleriyle ilgili olan bu yasayı, genel kurullarımızın ortasına atılan bomba olarak değerlendiriyoruz. Bu yasayı meslek odasında genel kurul hazırlığı çoktan yapılmış, bazı odalarda bitmiş meslek mensubunun iradesine saygısızlık olarak değerlendiriyoruz.

Veto gerekçesinde, aynı hukuki statüde bulunan odalara bu yıl Mayıs ayında yapılan seçimlerle ilgili olarak değişik hükümlerin uygulanacak olması sebebiyle farklı hukuki sonuçlara ulaşılacağı ve özellikle temsil noktasında karışıklığa yol açılacağı belirtilmektedir. Ayrıca, değinilen sakıncanın doğmaması için, kanunun çerçeve 20. maddesiyle 3568 sayılı kanuna eklenen geçici 10. maddede gerekli düzenlemenin yapılması gerekirken, bu hususta hüküm bulunmamasının kamu yararı ile bağdaşmayacağı ifade edilmektedir.

Bu kanun görüşmelerine ait tutanaklar incelendiğinde problemlerin tekrar ortaya konduğu, ayrıca bunun yanında çok önemli olan bazı sorunların ise giderilemediği ve incelenemediği görülmektedir. Kanunla meslek sorunları devam edecektir. Nispi temsil sisteminin zaafiyetleri etkilerini gösterecektir. Meclis'te kısır çekişmeler ve inatlaşmalar sebebiyle çok geniş kesimi ilgilendiren bu hususlar maalesef yeterince tartışılmamış ve ilgili kurumların görüşleri dikkate alınmamıştır. Bu veto konunun daha geniş bir tartışma ve mutabakatla gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Bu kararla hafta sonundaki seçimler de rahat yapılabilecektir.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=21