Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
40 milyar doları aşan cari açığın ateşi özel sektörü yakıyor (10.05.08) PDF Yazdır e-Posta
10 Mayıs 2008

      Cari açık hız kesmeden artarken açığın finansman yükü, bankalar ile özel sektörün dış borçlarındaki artışa bağlı hale geldi. Cari açık mart ayında geçen yıla göre yüzde 37'lik bir artışla 4 milyar 157 milyon dolar oldu. Beklentilerin üzerine çıkan bu artışla yıllık cari açık ilk kez 40 milyar dolar sınırını aşarak 40 milyar 375 milyon doları buldu. Geçen yılın ilk 3 ayında 9.24 milyar dolar olan cari açık, bu yıl 12,04 milyar dolara yükseldi. Cari işlemler tarafındaki bu olumsuz gidişe, finansman ayağındaki olumsuz gelişmeler de eşlik etti. Doğrudan yatırımlar yarı yarıya azalırken, yabancılar hisse senedi ve devlet tahviline yeni yatırım yapmak bir yana satış gerçekleştirdi.

        Bu alanlarda ortaya çıkan döviz girişi düşüşünü, bankalar ve özel sektörün döviz borçlanmasındaki artış telafi etmeye çalıştı.

        Finans ve Oyak bankaları sermaye girişini arttırdı

        Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi raporu, Merkez Başkanı Durmuş Yılmaz'ın özel sektöre yaptığı "döviz borçlanmasında dikkatli olun" uyarısının havada kaldığını ortaya koydu. Yılın ilk üç ayında gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 53 azalarak 9.39 milyar dolardan 4.38 milyar dolara düştü. Geçen yıl ilk üç ayda 651 milyon dolar olan hisse senetlerinden yabancı çıkışı, bu yıl 707 milyon dolara çıktı. Geçen yıl üç ayda hazine bonolarına 5.15 milyar dolarlık yeni yabancı yatırımı gerçekleşirken bu yıl 115 milyar dolarlık çıkış yaşandı.

        Geçen yılın ilk üç ayında bankalar yeni borç almak bir yana 2.3 milyar dolarlık net borç ödemesi yaparken, bu yıl 3.12 milyar dolarlık yeni net borçlanma yaptılar. Geçen yıl 7.23 milyar dolarlık dış borç alan reel sektör ise borçlanma miktarını 8.64 milyar dolara yükseltmek durumunda kaldı.

        Bu yılın Mart ayında gerçekleşen 2 milyar 433 milyon dolarındaki net sermaye girişinde, Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yüzde 60 oranındaki hisselerinin The National Commercial Bank'a satışı ile AXA Oyak Holding A.Ş'nin yüzde 50 oranındaki hisse payının AXA Mediterranean Holding S.A'ya satışından kaynaklanan girişler etkili oldu.

 

       

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=96751