Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kemeri 7 milyar YTL gevşeteceğiz PDF Yazdır e-Posta
10 Mayıs 2008

Image

Orta Vadeli Plan'da büyüme yüzde 4.5, GSYİH 975 milyar YTL tahmin edildi. Buna göre faiz dışı fazlanın yüzde 4.2'den yüzde 3.5'e çekilmesi hükümete 7 milyar YTL'lik harcama imkânı yaratacak..

 

 

Hükümet, Orta Vadeli Mali Plan (2009-2011 dönemi) çalışmalarında son aşamaya geldi. Ekonomi yönetiminin önceki hafta sonu açıkladığı ancak detaylı olmadığı için ekonomistleri tatmin etmeyen orta vadeli mali çerçevenin alt detayları netleşmeye başlıyor. Bürokratların ay sonunda netleştirmesi beklenen Orta Vadeli Program'da (OVP) gayrı safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2008 için 975 milyar YTL olması bekleniyor. Bu hesaba göre hükümet, faiz dışı fazlayı yüzde 4.2'den yüzde 3.5'e düşürerek 7 milyar YTL'lik ek bir harcama fırsatı doğuruyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'ya hesap bilmiyorlar, ya dayak yememişler' diyerek eleştirdiği rakamlar netleştikçe hesap da ortaya çıkmaya başladı. Ekonomi yetkililerinden edinilen bilgiye göre ay sonunda açıklanması beklenen OVP'de GSYH 975 milyar YTL olarak tahmin ediliyor. Programda bu yıl için tahmin edilen yüzde 5.5'lik büyüme oranı ise yüzde 4.5'e çekiliyor. GSYH deflatörü ise yüzde 10-11 aralığında hesaplanıyor. Oysa daha önceki programda GSMH deflatörü bu yıl için yüzde 5 açıklanmıştı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Orta Vadeli Mali Çerçeve'de (OVMÇ) GSYH'nin 900 milyar YTL olarak baz alındığını kaydeden üst düzey bir yetkili, Orta Vadeli Program'da rakamların daha net olacağını ve bunun da doğal olduğunu ifade etti. Programda ayrıca Merkez Bankası'nın bu yıl yüzde 4'ten yüzde 9.3'e çektiği enflasyon tahmini de daha yüksek olduğu ancak yine tek hanede bırakıldığı belirtiliyor.

HEDEFTE ISRARA GEREK YOK
Bir ekonomi yetkilisi, enflasyon hedefinde ısrar etmenin anlamı olmadığını, bir şekilde değiştirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Çünkü politikaları mevcut hedefe göre ortaya koyduğunuzda uygulama imkânı yok" dedi. Yapılan bu açıklamalar hesaplamaları da netleştiriyor. 2007'de GSYİH 856.4 milyar YTL olarak açıklandı. Bürokratlardan edinilen bilgiler ışığında bu yıl deflatör yüzde 11, büyüme yüzde 4.5 olursa 2008'de milli gelir 993 milyar YTL'ye çıkıyor. Daha önce açıklanan kamu faiz dışı fazlasının GSYİH'ye oranı yüzde 4.2 açıklanmıştı. Bu da FDF'nin 41.7 milyar YTL olduğuna işaret ediyor. Ancak Maliye Bakanı Unakıtan ve Bakan Şimşek geçen hafta FDF'nin yüzde 3.5'e çekileceğini açıkladı. Bu orana göre 2008'de faiz dışı fazla 34.8 milyar YTL'ye çekiliyor. Böylece 7 milyar YTL'lik bir harcama fazlası ortaya çıkıyor.

 

Harcamalar artacak gelirler azalacak

KÜRESEL mali baskı, enflasyondaki sapma, büyümenin hız kesmesi, harcama artırıcı bazı kararlar faiz dışı fazlayı şöyle etkiledi:

* Özelleştirmeden GAP'a 1 milyar YTL.

* İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bölgesel kalkınma projelerine 1.2 milyar YTL.

* Liman özelleştirme gelirlerinden 293 milyon YTL kara ve demiryolu yatırımlarına.

* Sigorta primi işveren payında 5 puanlık indirim Hazine'ye 1 milyar YTL yük.

* İşsizlik Fonu'ndan sağlanacak kaynakla genç ve kadın istihdamına 5 yıl süreyle prim indirimi, özürlülerin sigorta primini Hazine'nin üstlenmesi 1 milyar YTL'lık fatura çıkardı.

* Merkez Bankası'nın faiz artırım sinyali faiz giderlerinde 0.5 milyar YTL artış ihtimali.

* Çalışana yapılacak enflasyon farkı ödemeleri: 500 milyon YTL .

* Kur farkı ve petrol fiyatlarındaki artışın bütçeye etkisi: 500 milyon YTL.

* ÖTV gelirlerinden yavaşlama ile vergi tabanında 1 milyar YTL aşınma ihtimali.

Cari açık 40.4 milyar dolar

MART itibariyle son bir yıllık cari açık 40 milar 375 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre martta cari açık yüzde 37 artarak 4 milyar 157 milyon dolara tırmandı. Marttaki 4.2 milyar dolarlık açığın finansmanında 2.3 milar dolarlık doğrudan yatırım etkili oldu. Portföy yatırımlarında 1.9 milyar dolarlık çıkış olurken krediler yoluyla ülkeye giren 3.2 milyar dolarlık ara akışı cari açığı finanse eden en önemli kalem oldu. Martta özel sektörün kullandığı krediler 2.8 milyar dolara ulaşırken bankaların mevduatının 1.1 milyar dolar artması dikkat çeken diğer kalemler oldu.

 

1.9 milyar dolar sıcak para kaçtı

SICAK para olarak tanımlanan portföy yatırımları mart ayında 1.9 milyar dolarlık çıkışa işaret etti.Verilere göre yatırımcılar martta 1.3 milyar dolarlık tahvil-bono, 370 milyon dolarlık hisse senedi sattı. İlk 3 ay sonunda sıcak para çıkışı 1.3 milyar dolar oldu. Son 1 yıllık dönemdeki kaçış ise 5.1 milyar dolar olarak hesaplandı.

6.9 milyar dolar kâr yurtdışına

MERKEZ Bankası verilerine göre, mart itibariyle son bir yılda 6 milyar 878 milyon dolar kâr yurtdışına transfer edildi. Yapılan doğrudan yatırımlardan elde edilen kârların transferi 2 milyar 36 milyon dolara ulaşırken portföy yatırımlarından 1 milyar dolara yakın giriş yapıldı. En büyük kalem ise doğrudan yatırım dışında Türkiye'de faaliyet gösteren yatırımcıların yurt dışına yaptıkları transferler oldu. Son bir yılda bu kalemden yapılan kâr transferi 6.8 milyar dolara ulaştı.

http://www.sabah.com.tr/haber,8059CC485021422597ECFD5D640CADEE.html