Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK 'paket ücret' savunması yapacak (12.05.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2008

Danıştay'ın aldığı kararla, sağlıkta ödeme sisteminde ortaya çıkan belirsizlik konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu hafta savunma yapacak. Danıştay geçen haftalarda aldığı kararla, sağlıkta tek ödeyici kurum niteliğinde bulunan SGK'nın tedavi ve muayenelere dönük ödemelerde kullandığı "paket ücret" uygulamasının yürürlüğünü durdurmuştu. Karar sonrasında, bundan böyle sağlıktaki ödemelerde hangi sistemin uygulanacağı belirsizliği ortaya çıkarken SGK geçici olarak "vaka başına ödeme sistemi"ne dönmüştü. Gelecek hafta ise SGK'nın konuyla ilgili olarak ilk adımı atması ve Danıştay'a savunma vermesi gerekiyor. Yapılacak savunmada sistemin bilimsel unsurlara dayandığına dikkat çekilecek ve sağlıkta ödeme sisteminin sağlıklı yürüyebilmesi ve sürdürülebilir olması için mevcut düzenin devam etmesi gerektiğine dikkat çekilecek.

Ekonomi yönetimi gündemine aldı

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının kalkmaması durumunda ise yetkililer, 1-2 aylık dönem içinde yeni bir sistemin uygulamaya konulmasının zorunlu olacağını belirtiyor. Ancak kısa bir dönem için de olsa, paket ücretlendirme yerine vaka başına ücret uygulamasının dengeleri bozacağı vurgulanıyor.

Şu anda ise alternatif bir sistem çalışması bulunmuyor. Danıştay'ın gerekçelerini de dikkate alarak önümüzdeki haftalarda yeni bir sisteme dair hazırlık çalışmalarının SGK içinde başlatılması hedefleniyor. Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararının sağlık harcamalarını artırma riski bulunması, ekonomi yönetimini de harekete geçirdi. Ekonomi bürokrasisi, söz konusu kararın sağlık harcamalarına olası etkilerini belirlemek için geçen hafta çalışmalara başladı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=96701