Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirkete Ait Olan Binanın Kredi Yurtlar Kurumuna Kiraya Verilmesi Tevkifata tabi olması hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2013

Başlık
Şirkete Ait Olan Binanın Kredi Yurtlar Kurumuna Kiraya Verilmesi Tevkifata tabi olması hk.
Tarih
21/02/2013
Sayı
30094508-130[9-2012/2.7]-5
Kapsam
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ERZURUM VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 
 
 
Sayı
:
30094508-130[9-2012/2.7]-5
21/02/2013
Konu
:
Şirkete Ait Olan Binanın Kredi Yurtlar Kurumuna Kiraya Verilmesi Tevkifata tabi mi
 
 
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, et entegre işletmeciliği faaliyetinden dolayı .....Vergi Dairesi Müdürlüğünün ..... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, Şirketinize ait olan binayı Kredi Yurtlar Kurumuna kiraya verdiğinizi, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde kiraya verenin KDV mükellefi olması halinde tevkifat yapılmayacağının belirtildiğini, buna rağmen adı geçen Kurum tarafından kira bedelleri üzerinden 5/10 oranında KDV tevkifatı yapıldığını belirterek, söz konusu kira bedelleri üzerinden KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9/1 inci maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
Bu yetkiye istinaden yayımlanan 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde sorumlu tayin edilen ve tevkifat yapacak kuruluşlar, tevkifat uygulanacak işlemler ve tevkifat oranları açıklanmıştır.
Söz konusu Tebliğin; "Tam Tevkifat Uygulaması" başlıklı 2 inci bölümünün "Kiralama İşlemleri" başlıklı 3 üncü fıkrasında; Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemleri ile ilgili KDV nin; kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmaması, kiracının KDV mükellefi olması şartlarının birlikte var olması halinde, kiracı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği, KDV'ye tabi olan kiralama işlerinde kiraya verenin başka faaliyetleri dolayısıyla KDV mükellefi olması halinde, sorumluluk uygulamasının söz konusu olmayacağı belirtilmiştir.
Aynı Tebliğin "Kısmi Tevkifat Uygulaması" başlıklı 3 üncü bölümünün (3.2.13) numaralı alt bölümünde; KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı hükmü yer almakta olup, bu bölümde geçen "yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında" ifadesinden, Tebliğin 3 üncü bölümünde 12 başlık altında düzenlenen kısmi tevkifat uygulanacak hizmetlerin anlaşılması gerekmektedir.
Bu çerçevede; 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşların yapacağı eğitim, yazılım, bina kiralama, sürücüsüz araç kiralama, reklam, avukatlık, konaklama, haberleşme gibi her türlü hizmet alımları ile KDV'ye tabi her türlü taşınmaz kiralamalarının tevkifata tabi tutulması gerekmekte olup, kiralama işlemlerinin Tebliğin (2.1) numaralı bölümünde ayrıca düzenlenmiş olması bu duruma engel teşkil etmemektedir.
Bu itibarla; Şirketinize ait binanın, 5018 sayılı Kanuna ekli II sayılı cetvelin B/11 sırasında özel bütçeli idareler arasında sayılan Kredi Yurtlar Kurumuna kiraya verilmesi işleminde, kira bedelleri üzerinden hesaplanan KDV nin Tebliğin (3.2.13) numaralı bölümü uyarınca 5/10 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.