Nikahsız Kadın Sigortalının Doğum Yapması Halinde Sosyal Güvenlik Hakları |
26 Ağustos 2015 | |
Evlilik dışı doğum yapan sigortalı anneler toplum ve çevre baskısından dolayı bazı haklarını kullanmaya imtina edebilirler.
MK 282. maddesinde öncelikle çocuk ile soy bağı doğum ile ana arasında kurulur denildiği için, soy bağı problemini çözmüş, evlilik dışında doğan çocuklar annenin aile kütüğüne annenin bekarlık soyadıyla kaydedilir ibaresiyle hakları tanınmıştır.
5510 sayılı Kanun’da nikah olmadan doğum yapan sigortalı annelere Kısa Vadeli Sigorta kollarından olan “Analık” sigortası hükümlerinde medeni hal şartı aranmadığı için gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan istirahat süreleri açılacaktır.
Analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir.
Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahata bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenecektir.
Her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Bakanlık makamınca onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği ödenecektir.
5510 sayılı Kanun’da sayılı şartların yerine getirilmesi ile birlikte geçici iş göremezlik ödeneği ödeneceği gibi, emzirme ödeneği de yapılacaktır. Vedat İLKİ E-Yaklaşım / Ağustos 2015 / Sayı: 272
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.
|