Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşsizlik maaşında hayal kırıklığı: 487 YTL (15.05.08) PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2008

TBMM Genel Kurulu'nda, 'İstihdam Paketi' olarak adlandırılan İş Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının 1. bölümünde yer alan 3 madde kabul edildi. Kabul edilen ilgili maddeye göre, işsizlik maaşının üst sınırı 435 YTL'den 487 YTL'ye çıkarıldı.

İşsizlerin maaşına yaklaşık 52 yeni lira zam geldi; ancak işsizlik maaşının, asgari ücretin brütü kadar (608 YTL) olması öngörülüyordu. Bu durumun işsizliği özendireceği gerekçesiyle bir önerge verilerek işsizlik maaşı üst sınırının brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşmaması sağlandı. Genel Kurul'daki değişiklik, çalışanlar tarafından 'hayal kırıklığı' şeklinde yorumlandı.

Bir sürpriz de 65 yaştan etkilenmemek için sigorta girişıkışı gerçekleştirenlere yapıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığııklamada 65 yaşında emekli olmamak için yasa yürürlüğe girmeden sigorta kaydı yapanların, istihdam paketiyle sağlanan teşviklerden faydalanamayacağınııkladı. Genç işsizlerin primlerinin devlet tarafından ödenebilmesi için bu kişilerin en az 6 aydır işsiz olmaları şartı aranacak. Ancak 65 yaştan etkilenmemek için sigorta giriş çıkışı yaptıranlar, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında çalışmış gözükecek. Bu kişiler gerçekte işsiz olmalarına rağmen çalışmış gözüktükleri için teşviklerden yararlanamayacak. Yasa, 18-29 yaş arasındaki işsizlerin istihdam primlerinin 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Fonu'ndan ödenmesini öngörüyor. "65 yaşında emekliliğin hemen başlayacağı ileri sürüldü. Bu sebeple sigorta kaydı girenler, teşviklerden faydalanamayacak. 5 puanlık teşvikten faydalanmak için 6 ay işsiz olması şartı aranacak." ifadelerini kullanan Çelik, istihdam paketiyle 18-29 yaş arasındaki 1 milyon genç işsize iş bulunmasının hedeflendiğini aktardı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=689735