Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankaların yabancıya satışında sınır olmalı (15.05.08) PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2008

Bankacılık sektörünün mevcut sermaye yapısının korunması gerektiğini belirten Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, 'Kendi yağımızda kavrulabileceğimizi de gösterebilmeliyiz' dedi.

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Türk bankalarının yabancılara satılması konusunda belli bir oran olması gerektiğini söyledi. Bankacılık sektörünün dışarıya açılması gerektiğini ifade eden Uluşahin, "Ancak, kendi sermayemizi, reel sektörü gerektiğinde destekleyebilecek, kendi yağımızda kavrulabileceğimizi de gösterebileceğimiz bir oranda pay korunmalı" dedi. Uluşahin, yabancılara satışta belli bir oranda baraj olması ve barajın da ötesinde mevcut yapının korunması gerektiğini söyledi. Şekerbank'ın, yüzde 33,8 hissesi de 2006 yılında Bank Turan Alem'e satılmıştı.

Türk bankacılık sisteminin son yıllarda ciddi sıçrama yaptığını, hem düzenleyici kurumlar, hem de bankacılık tarafında olumlu adımlar atıldığını belirten Uluşahin, bu nedenle sektörün dünyadaki subprime krizinden daha az etkilendiğini söyledi. Uluşahin, subprime krizinin Türk bankacılık sistemini likidite anlamında kredi piyasasının sıkışması, kaynakların kısıtlı olması ve bunların fiyatlara yansıması yönünde etkilediğini ifade etti.

Kredide durulma var

Uluşahin, ilk çeyrekte ciddi kredi büyümesinin söz konusu olduğunu, nisan ayında genel rakamlara bakıldığında ise kredi portföyünde biraz daha durgunluğa geçildiğini ifade etti. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründe biraz daha maliyet hassas fiyatlamalar yapılacağını ifade eden Uluşahin, "Bankacılık sektörü daha öngörülü davranmaya başlayacak, maliyet-getiri hesabı daha hassas olacak" dedi.

Türk ekonomisinde şu anda endişe edilecek bir kriz dönemi olmadığını belirten Uluşahin, "Biraz durgunluğa giriyor olacağız. Ekonomideki büyüme beklentilerinin yavaşlaması, büyüme hedeflerinin belki biraz daha revize edilmesini gerektirecek. 2007'nin başında 2008'in hedeflerini koyarken yüzde 4,5-5 aralığında hedef koyuyorduk. Şu anda hedefi, yüzde 3,5-4 aralığına çektik" dedi. Uluşahin, faiz dışı fazlanın aşağıya çekilmesinin kendi içinde tutarlı olması durumunda negatif olarak değerlendirilmeyebileceğini, ancak bu kararın, para politikalarıyla biraz çeliştiğini söyledi.

IMF'le stand-by sigorta

Türkiye'nin dünyadaki oluşum ve cari açığı dikkate alındığında 1-1.5 yıl öncesine göre daha kırılgan olduğunu belirten Uluşahin, "Dünyada büyük ekonomilerde likidite sıkıntıları var. Bundan, hiçbir şekilde etkilenmeyeceğimizi düşünmek doğru olmaz. Bütün bunlar dikkate alındığında IMF'nin stand-by'ının olmasının faydalı olacağınışünüyoruz. Bu, her tarafa disiplin sinyali verecek. Dünya ekonomisi ve Türkiye böyle hassas bir durumdan geçiyorken bunu bir sigorta olarak koymalıyız" açıklamasında bulundu.

Şekerbank'ın 2007'yi iyi bir performansla tamamladığını belirten Uluşahin, 2008'de kredilerde yüzde 50, aktiflerde yüzde 45 civarında bir büyüme öngördüklerini ifade etti. 247 şubesi olan Şekerbank için bu yıl 260 şube hedeflediklerini belirten Uluşahin, kredilerde küçük işletme ve KOBİ'nin daha da altında zirai, mikro ve esnafa yoğunlaştıklarını, ağırlıklı olarak Anadolu'da ve büyük şehirlerin civar semtlerinde büyümek istediklerini söyledi.

Bankacılık sektörünün mevcut sermaye yapısının korunması ve Türk bankalarının yabancılara satıışında belli bir oran olması gerektiğini belirten Şekerb...

( KB)

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=96987