Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigorta ve ücret ödemeden işçi çalıştırma avantajı PDF Yazdır e-Posta
27 Ağustos 2015

Image

Türkiye İş Kurumu tarafından geliştirilen “İşbaşı Eğitim Programı”, işverene sigorta ve ücret ödemeden kalifiye personel fırsatı sunuyor. Programdan en az iki sigortalı çalışanı bulunan işverenler faydalanabiliyor.

TÜİK’in 17 Ağustos 2015 tarihinde yayımladığı istatistiklerde Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 238 bin kişi artarak 2 milyon 789 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0.5 puanlık artış ile yüzde 9.3 seviyesinde gerçekleşti. 

15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.2 puanlık artış ile yüzde 17 olarak gerçekleşti. Görüldüğü üzere gençlerde işsizlik oranı genel işsizlik oranından çok fazla. Keza iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler hep iş tecrübesi ve mesleki deneyim şartı ile karşılaşıyor.

Diğer yandan işverenler için de kalifiye ve deneyimli işçi bulmak en önemli sorunlardan biri. İşte bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla Türkiye İş Kurumu tarafından “İşbaşı Eğitim Programı” geliştirildi. Program hem işçiler hem de işverenler için çok avantajlı.

SİGORTA VE ÜCRET İŞKUR’DAN

İşbaşı Eğitim Programı ilk defa çalışma hayatına atılacak işsiz gençlere eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunuyor.

Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde (1.000 TL) gelir elde etme imkanı da veriliyor. Halen günlük 38.48 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılıyor.

Program süresince katılımcılar adına “iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri” İŞKUR tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanıyor.

Öte yandan işverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip oluyor.

Bu sayede doğru işçiyi seçme imkanına kavuşarak hem işçi arama maliyetlerinden kurtuluyor hem de işçi ararken zaman kaybetmiyor. Diğer yandan program kapsamında katılımcılara ücret ve SGK primi ödeme gibi herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere işgücü maliyet avantajı da sağlıyor.
 
İKİ SİGORTALI ÇALIŞANINIZ VARSA

4/1-a (SSK) kapsamında en az 2 sigortalı işçisi bulunan işverenler bu programdan faydalanabilirler. Bunun için işyerinin bulunduğu ildeki Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü’ne başvurması gerekir.
Programa katılıp işbaşı eğitimi alıp çalışmak isteyenler açısından ise 15 yaşını doldurmak, İŞKUR’a kayıtlı olmak ve işsiz olmak yeterli. Ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabilir.
İşbaşı Eğitim Programı en fazla 160 fiili gün olarak düzenlenebiliyor.
 
İŞVERENİ BEKLEYEN TEŞVİKLER

İşverenler, İşbaşı Eğitim Programı’nı tamamlayanları program sonunda işe almaları halinde SGK prim avantajından faydalanıyor.

Programını tamamlayanlardan 30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanıyor.

Programını tamamlayanlardan, 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İŞKUR tarafından karşılanıyor.

Diğer yandan işverenler 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan İşbaşı Eğitim Programları’na katılan kişileri işe almış olurlarsa 42 aylık süre 48 aya; 30 aylık süre ise 36 aya uzuyor. İsa Karakaş http://www.isakarakas.com.tr

 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.