Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyona alışmıştık, şimdi de cari açıkla yaşamaya çalışıyoruz (19.05.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2008

30 yıldır yüksek enflasyonun hakim olduğu Türkiye'de son birkaç yıldır artan ithalata bağlı olarak cari işlemler açığı tartışılıyor. Bazı çevreler cari açıktaki artışı kriz habercisi olarak değerlendirirken Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin önceden enflasyonla yaşamaya alıştığını, şimdi de cari açıkla yaşamaya çalıştığını söyledi.

Tüzmen, "300 milyar dolar civarında ticaret hacmi yakalayan Türkiye, bu yıl 60 milyar dolar civarında açık verecek." dedi. Cari açığın çevrilebildiği sürece sorun olmayacağını belirten Tüzmen, "Finansman ve yabancı sermayedeki artış ile Türkiye'nin bir istikrar adası olduğunu dünyaya göstermeyi sürdürdüğümüz sürece bu rakamlar sıkıntı oluşturmaz." ifadesini kullandı. Tüzmen, ihracat, turizm ve müteahhitlik sektörünün, bu açığın kapatılmasında etkili olacağını vurguladı. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının arttığı dönemde ithalat faturalarında da bu yönde gelişmeler gözleneceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Tüzmen, Türkiye'nin tüm dünyada olduğu gibi şu an böyle bir dönemi yaşadığına işaret etti. Bazı kesimlerin "Bürokratik engeller yaşanıyor" iddialarına da değinen devlet bakanı, bu görüşlere katılmadığını belirtti. Tüm sektörlerde bürokrasi ile ilgili sorunların minimum seviyeye çekildiğini ifade eden Tüzmen'e göre, bürokrasi oldukça iyi. Türkiye, 40-50 bin dolar kişi başına düşen geliri olan ülkelerle bürokrasi noktasında yarışamaz, 9 bin dolarlık gelir ne zaman yükselirse sorunlar da o derece azalacak. Bazen bürokrasiyle yargının karşılaştırıldığını dile getiren Tüzmen, şunları aktardı: "Gerçek anlamdaki bürokratik engeller azaltıldı. Bir iş yapılırken bakıyorsunuz ki yargı kararıyla durduruluyor ve tüm fatura bürokrasiye çıkarılıyor. Sorun bürokrasi değil, farklı kesimler arasındaki koordinasyonun sağlanamamasıdır. Bu sorunun adı bürokrasi olmamalı. Her şeyden önce artık şirket kurulmasından yabancı sermaye girişine kadar her alanda imza sayısı azaltıldı."

Tüm dünyada ülkelerin büyüme hızı noktasında sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Tüzmen, AB'de büyüme hızının yüzde 1,5 seviyelerine kadar gerilediğini bildirdi. Tüzmen, "Dünyanın böyle bir dönem yaşadığı süreçte, Türkiye'deki büyüme yüzde 7'den 4,5'a geriledi. Bu az değil." dedi.

Vatandaşlara spor yaptırdı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mersin'de vatandaşlara spor yaptırdı. Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak için kente gelen Tüzmen, konakladığı HiltonSA Oteli'nden başlayarak Adnan Menderes Bulvarı'nda yaklaşık 5 kilometre yürüyüş yaptı. Bu sırada, Adnan Menderes Bulvarı'ndaki vatandaşlara 'spor eğitmenliği' yaparak, kültür fizik hareketleri de yaptıran Tüzmen, vatandaşlarla sohbet etti. Sağlık için sporun yaşam biçimi olduğunu belirten Tüzmen, "Sporsuz bir yaşam düşünemiyorum." diye konuştu. Tüzmen, otelin salonunda ağırlık çalışması da yaptı. Bu arada, halka, üzerinde "Spor sağlıktır, Kürşad Tüzmen" yazılı tişört dağıtıldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=691355