Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Af taahhütlerinize aykırı kredibilitenizi zayıflatır' (21.05.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Mayıs 2008

IMF Türkiye Temsilcisi Giorgianni, hükümetin faiziyle birlikte 45 milyar YTL'lik alacağının 22 milyar YTL'lik faiz kısmından vazgeçmesinin programdaki taahhütlerine aykırı olduğu uyarısında bulundu..

IMF, prim affının hükümetin Orta Vadeli Mali Çerçeve programındaki taahhütlere aykırı olduğunu belirtti. Kararı 'üzücü' bulan IMF'ye göre, prim affı kredibiliteyi zayıflatan bir geri adım. Hükümetin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen SSK ve Bağ-Kur'un prim alacaklarına üçüncü kez af getirme çalışmalarına Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) itiraz geldi. IMF Türkiye Temsilcisi Lorenzo Giorgianni, prim affının hükümetin Orta Vadeli Mali Çerçeve programındaki taahhütlere aykırı olduğunu söyledi.

'KRED
İBİLİTEYİ ZAYIFLATTI'
Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Giorgianni, primlerini zamanında ödemeyenlerin ödüllendirilmesinin, kredibiliteyi zayıflatan bir adım olduğunu belirtti. Kararın üzücü olduğunu belirten Giorgianni, affın hükümetin gelecek dönem gelirlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun faiziyle birlikte 45 milyar YTL alacağı var. Hükümet, bu alacağın 23.4 milyar YTL'sini yeniden yapılandıracak.

Türkiye IMF'nin poster çocuğu

NEWSWEEK dergisi, Türkiye'yi "IMF'nin poster çocuğu" olarak nitelendi. Derginin son sayısında yer alan makalede Türkiye'nin standby anlaşmasının sona ermesinin gürültü yarattığına dikkat çekilirken "Ülkenin siyasi durumu son dönemde istikrarsızlaştı, cari ve ticaret açıkları büyüyor" diye yazdı. Dergi, ABD'li düşünce kuruluşu American Enterprise Enstitüsü'nden Demsond Lachman'ın "Türkiye, IMF için son büyük programı idi" sözlerini aktarırken de "Bu durumda IMF'nin, danışmanlık rolüne odaklamayı planlaması şaşırtıcı değil. Eğer borç veremiyorsanız, öğüt verin" diye yazdı. Bunun bir ölçüde doğal olduğunu belirten dergi, "Türkiye, IMF'nin poster çocuğu idi" değerlendirmesinde bulundu. Yazıda, "Daha ilginç bir konu, IMF'nin ne ölçüde Türkiye'ye ihtiyaç hissettiği olabilir. Türkiye'nin Fona olan borcu (7 milyar dolar civarında), ikinci büyük borçlu ülke olan Liberya'nınkini (500 milyon dolar) cüceleştiriyor. Ancak 7 milyar dolar da, kalkınmakta olan ülkelerde eskisi kadar büyük bir para değil. Bu da, hedef pazarının, sermayeye büyük bir erişimi olduğu bir dönemde IMF'nin mücadelesine vurgu yapıyor" denildi.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,F418527F97A6462EBAE7768C0416896A.html