Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kart faizine limit gelirse taksitler biter, kayıt dışı artar, vergi geliri düşer (22.05.08) PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2008

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kart faizlerine sınır getirilmesinin başta taksit olmak üzere tüketici lehine uygulamaları sona erdireceğini bunun da kart harcamalarınışüreceğini ve vergi gelirlerini azaltacağını kaydetti..

SABAH Gazetesi'nin dün yayımladığı kredi kartı faizlerine üst sınır getirilmesi yönündeki yasa hazırlığı bankacıların tepkisini çekti. Düzenlemenin beklendiği gibi çıkması halinde başta taksitler olmak üzere bir çok tüketici lehine uygulamanın da son bulacağını belirten bankacılar, kart harcamalarındaki düşüşün kayıtdışılığı ve vergi harcamalarınışüreceği görüşünde.

P
İYASADA DÜŞÜK FAİZ VAR
Kredi kartı faizine sınırlama getirilmesinin bankaların yükünü üstlendiği enstrümanları ortadan kaldıracağını kaydeden Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Bankalar, üye işyerleri ile anlaşıp 6-9 ay taksit yapabiliyordu. Taksitlerin faiz yükünü de bankalar karşılıyordu. Bir yönüyle kredi kartından kazanılan para tüketiciye böyle dönüyordu. Eğer sınırlama olursa taksitleri aşağı çeker. Aynı zamanda bu taksitler ekonominin kayıt içine girmesini sağlıyordu. Böylece ekonomide kayıtdışılık da artar ve vergi gelirleri azalır" diye konuştu. Kredi kartı operasyon maliyetleri nedeniyle Avrupa ve ABD'de de kart faizinin piyasa faizinin birkaç katı olduğunu kaydeden Ateş, "Serbest ekonomilerde sınır getirilmesi ekonominin ruhuna aykırı. Kaldı ki eğer tüketici düşük faizli kredi kartı istiyorsa bu olanağı kamu bankaları sağlıyor. Gidip oradan alabilirler" diye konuştu.

Kart üzerinden seçim yatırımı yapılıyor

Oyakbank Genel Müdür Yardımcısı Nihat Karadağ, faize üst sınır getirilmesinin kart hizmetlerinin kalitesini düşüreceğini kaydederek, "Zaten bankalar kredi kartında ödemeyi ortalama 28 gün sonra alıyor. Bu süreç içinde harcamaları fonluyor. 28 gün içinde ödeme yapan da hiçbir ek ödeme yapmıyor. Kredi kartının operasyonel maliyeti çok fazla. Bankalar bu maliyeti karşılayamazsa aynı kalitede hizmeti veremez. Getirilmek istenen düzenleme kredi kartı popülist bir konu olduğu için seçime yönelik bir düzenlemedir. Hükümetin kredi kartı üzerinden seçim yatırımı yapmaması lazım" diye konuştu.

Ahmet İyimaya: Vahşi faiz insan haklarına da aykırı

Kredi kartı faizine sınır getirilmesi için düğmeye basılırken, teklifin hazırlığına başlayan Adalet Komisyonu Başkanı AKP'li Ahmet İyimaya, "Vahşi faiz insan haklarına aykırı" dedi. Kredi kartındaki yıllık yüzde 78 faizin kullanıcı için yıkım olduğunu anlatan İyimaya, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğunu belirtti. İyimaya, SABAH'a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Çünkü, bir değere yüzde 14-16 aralığında bir faiz öngörüp yüzde 78 faiz uyguluyorsanız mülkiyetin kullanımında bir haksızlık söz konusu. Dolayısıyla kimse çıkıp da bu serbest ekonomik düzene aykırı diyemez. Çünkü liberal ekonominin de sınırlamaları vardır. Bunun başında da AİHM kararları gelir. Vahşi ekonomi kuralları serbest ekonomide uygulanamaz."

'Kanun ile bir sınırlama getirilmesi doğru değil'

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, kredi kartları faizlerine kanun ile bir sınırlama getirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Demiray, bu girişimin kredi kartı pazarını öldüreceğini belirterek, "Bu kadar dünya piyasalarına entegre olduğumuz bir dönemde dünyadaki uygulamalardan ayrılmamak lazım. Türkiye'de gelişmiş bir kredi kartı piyasası var ve zaten Merkez Bankası'nın getirdiği belirli limitler söz konusu. Ekonomik gerçekleri zorlamamak ve müdahale etmemek lazım. Kredi kartı ekonominin kayıt altına alınması için de önemli bir enstrüman " dedi.

Bankalar Birliği tasarıyı bekliyor

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, kredi kartları faizine sınır getirecek kanun teklifi hakkında yorum yapmak için erken olduğunu belirterek, "Henüz tasarı tam olarak ortaya çıkmadı. Bankalar Birliği olarak değerlendirme yapmak için erken" dedi. Bu arada dün konu ile ilgili görüş almak istediğimiz bankacılık sektörü yönetici ve temsilcileri ise ağırlıklı olarak konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

http://www.sabah.com.tr/haber,2D6EF35892044F4CB28F3FA13F4190AC.html